Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute (NIDI)

In Demos, bulletin over bevolking en samenleving, van augustus 2008, jaargang 24, nummer 7 staan de volgende artikelen:

Nieuwe EU-lidstaten vergrijzen het sterkst - Rob van der Erf

De bevolking in de Europese Unie groeit nog altijd heel langzaam, maar niet in alle lidstaten. In sommige landen loopt de bevolkingsomvang terug, in andere neemt deze nog flink toe. Eurostat, het statistische bureau van de Unie, verwacht in haar laatste bevolkingsprognose dat de EU-bevolking nog tot rond 2035 door zal groeien. Vooral in de meeste nieuwe lidstaten zal er echter sprake zijn van een forse daling. Deze gaat gepaard met een sterke vergrijzing.

Van school- naar beklaagdenbank; voortijdig schoolverlaten en criminaliteit onder autochtonen en niet-westerse allochtonen - Roel Jennissen

Voortijdig schoolverlaten komt vaker voor onder niet-westers allochtone jongeren dan onder jongeren met een westerse achtergrond. Dit is een belemmering voor de sociaal-economische integratie van niet-westerse allochtonen, aangezien onderwijsdiploma's kunnen worden gezien als het belangrijkste toegangsbewijs tot de middelbare en hogere sociaal-economische strata van moderne samenlevingen. Daarnaast bestaat ook een verband tussen voortijdig schoolverlaten en criminaliteit, waardoor de integratie van deze groep nog eens extra wordt bemoeilijkt.


Download het volledige nummer


Foto: Marcel Minnée

Demodata

VEEL OUDERS VAN PASGEBORENEN NIET GETROUWD
In 2007 werden in Nederland 181.000 kinderen geboren, van wie 70.000 buiten het huwelijk. Dat is 40 procent. In 1990 had nog tien procent van de pasgeborenen niet-getrouwde ouders. Dat komt door de sterke groei van het aantal niet-gehuwd samenwonenden. In 2007 werd voor het eerst de helft van het aantal eerste kinderen buiten het huwelijk geboren, maar ook het percentage tweede en volgende kinderen met niet-getrouwde ouders stijgt fors. Steeds meer ouders blijven niet-gehuwd samenwonen na de geboorte van het eerste kind. Buiten het huwelijk geboren kinderen komen het vaakst voor bij jonge moeders. In 2007 was 90 procent van de moeders die voor hun 20ste hun eerste kind kregen, niet getrouwd. Begin jaren negentig was dat nog 40 procent. Van de vrouwen die pas na hun 35ste voor het eerst moeder worden, is ruim de helft niet getrouwd (CBS).