LICHTvlinders in Brielle


BRIELLE, 20080901 -- Op 5 september 2008 wordt de nostalgische openbare verlichting van de heringerichte Turfkade te Brielle om 22:00 uur in gebruikgenomen door de heer A.I. Heijboer, Wethouder Ruimetlijk Ordening. Vanaf 21:00 uur is het ontvangst in de Sjoel aan de Turfkade 16 te Brielle waar o.a. LICHT vormgevers een presentatie geeft over de totstandkoming van de LICHTvlinder.

De Gemeente Brielle heeft een groot aantal historische en monumentale gebouwen en objecten.Overdag is dit historisch erfgoed goed zichtbaar, maar in de avondsituatie deed de verlichting geen recht aan de schoonheid van de stad. LICHT vormgevers is gevraagd een studie te verrichten naar het huidige lichtniveau en lichtbeeld in de stad en een lichtvisie te ontwikkelen.

Lichtvisie

Elke straat heeft historische lantaarnpalen met nostalgische armaturen. De constatering van LICHT vormgevers was dat het licht vrij rond straalt en veel lichthinder en verblinding veroorzaakt. Het is echter zonde om de perfect in de omgeving passende armaturen te vervangen. Een verbetering van de lichttechniek in de armaturen zal bijdragen aan meer structuurverlichting. Onder structuurverlichting wordt verstaan: het aanbrengen van een zachte lichtsluier op de gevels, waardoor deze zacht gaan oplichten en de structuur van de straat na zonsondergang zichtbaar blijft. Op deze wijze blijft de historische structuur van Brielle ook na zonsondergang zichtbaar.
LICHT vormgevers heeft een oplossing gevonden welke het licht stuurt naar waar we het willen en het gewenste lichtbeeld laat ontstaan: de LICHTvlinder. Een goudkleurig spiegeloptiek met een afscherming van de lichtbron waardoor het licht naar de gevels wordt gestuurd en de hinderlijke kijk op de lichtbron naar een comfortabel niveau wordt gebracht.

LICHT vormgevers is het bedrijf dat ten behoeve van de openbare ruimte en architectuur met licht de functie en de identiteit weet te versterken, het imago ondersteunt en de attentiewaarde verhoogt.
In elk project stelt LICHT vormgevers zich onafhankelijk op in de samenwerking met de opdrachtgever, de architect, de technische adviseur en andere betrokkenen. Belangrijk is dat ieders wensen worden meegenomen in het maken van een lichtvisie, zodat de lichtoplossingen in het belang van het project zijn.
LICHT vormgevers heeft ruime ervaring in het ontwerpen en realiseren van lichtprojecten, zowel in de vormgeving als de techniek. Daardoor kunnen wij een brug slaan tussen de ontwerper en de technisch adviseur.
Wij maken voor projecten lichtvisies en vertalen dit in technische lichtoplossingen. Indien standaard collecties geen uitkomst bieden, ontwerpen wij in ons atelier opmaat producten.
Het uitgangspunt is steeds de lichtvisie; het verlichtingsproduct is daaraan ondergeschikt. Waar wij in het ontwerp onder andere rekening mee houden zijn de inval van daglicht, de kleur van het licht en het effect daarvan in de ruimte, schaduwwerking, verblinding en lichthinder. De inzet van moderne lichttechnieken zorgt voor een hoge effectiviteit, waardoor wij met minder middelen meer kunnen bereiken. Met de wijze waarop wij denken over licht en de manier waarop wij dat in een ruimte toepassen is LICHT vormgevers uniek.