Protest in kooi voor rechtbank wegens in beslag genomen hond


BREDA, 20080905 -- De eigenaar van de twee jarige Rottweiler Boran, Richard Hugens, heeft zichzelf vanmorgen 5 september om 10.00 uur 's morgens voor de rechtbank van Breda in de sluissingel 20 opgesloten in een grote hondenbench om zo te protesteren tegen het onrecht wat zijn hond Boran en zijn gezin door justitie wordt aangedaan. Door een schrikreactie van Boran waardoor hij per ongeluk een hand schampte is de hond acht weken geleden uit zijn vertrouwde omgeving op brute wijze weggehaald. Ondanks herhaalde verzoeken aan het OM krijgt het gezin geen enkele informatie over hoe het met Boran gaat.

Het hele gezin, waaronder een dochter van negen die zielsveel van de hond houdt, raakt hierdoor psychisch ontwricht. Pas na zes weken is er een MAG-test bij Boran gedaan door een hondengedragsdeskundige in opdracht van justitie. Uit het verslag van de afgenomen gedragstest blijkt duidelijk dat de test niet op deskundige wijze is afgenomen. Dat oordeel wordt gedeeld door hondengedragsdeskundigen onder wie Martin Gaus en asielbeheerder W. Vellinga van dierentehuis Alkmaar e.o. aan wie het verslag van de test is voorgelegd. Desondanks werd het verzoek om Boran nogmaals te testen afgewezen enkel omdat men niet wenst te twijfelen aan de deskundigheid van een hondengedragsdeskundige die door de Dienst Regelingen te 's -Gravenhage is aangeschreven/benaderd. Hier is geen sprake meer van recht! Boran loopt nu door deze totale verkeerde rechtsgang grote kans om binnenkort gedood te worden zonder ook maar enige kans gehad te hebben zijn onschuld te bewijzen.

Boran kan zeer goed met kinderen op schieten, gedraagt zich sociaal en heeft verschillende gedragscursussen met zeer goed gevolg heeft doorlopen.
Het verslag laat zien dat de hond niet de rust heeft gekregen om de test te doen. De hond is niet door een verzorger uit de kennel gehaald. Een vreemde die zijn kennel binnentreedt, kan zeer bedreigend overkomen op een hond die daar opgesloten zit en geen kant uit kan. Veel honden reageren dan ook agressief op de vangstok. Daarbij moet bedacht worden dat de hond Boran al uit zijn vertrouwde huiselijke omgeving was gehaald en op het moment van de test al zes weken alleen in een kennel opgesloten zat, omringd door blaffende honden.
Gaus stelt dat de test alleen gedaan moet worden wanneer er rust heerst, met de eigenaar erbij. Zo is de MAG-test ook bedoeld. De asielbeheerder Vellinga stelt dat de hondengedragsdeskundige eerst ruimschoots de tijd had moeten nemen voor het winnen van het vertrouwen van de hond.
Het moet derhalve als een ontoelaatbare fout van de gedragsdeskundige worden aangemerkt dat deze de hond op confronterende wijze heeft benaderd en hem direct daarop een test heeft doen ondergaan. Daar komt bij dat slechts één onderdeel van de 16 onderdelen van de test is uitgevoerd, de confrontatie met de pop, dat nota bene door de hond met goed gevolg is afgelegd. Desondanks komt de hondengedragsdeskundige met een dodelijk advies.


Baasje zit momenteel bij de rechtbank in Breda, sluissingel 20 te protesten omdat:
* Ik 8 weken opgesloten zit, alleen vreemde mensen heb gezien die bedreigend naar mij overkomen.
* Mijn baasje geen informatie krijgt van het "OM" en het "OM" geen foto en/of film willen maken.
* De MAG-test heb gedaan waar ik NIET AGRESSIEF werd bevonden door de gedragstherapeut.
* Het was één onderdeel van de MAG-test en de test bestaat altijd uit 16 onderdelen buiten.
* Ik moest de test bedreigend ondergaan met een vangstok en blaffende honden rondom mij heen.
* De test is gedaan in de kennel en niet buiten in de vrije ongestoorde lucht.
* Bij de enigste test met de POP ben ik NIET AGRESSIEF beoordeeld door de gedragstherapeut.
* De rest mocht ik niet doen omdat ik me binnen opgesloten voelde en bedreigd werd.
* Op deze ene test is er een advies gegeven: "ik zou de hond laten inslapen" door de gedragstherapeut en mag mijn baasje van het "OM" geen tweede test aanvragen.
* O.a. Martin Gaus en Willem Vellinga hebben de test als niet juist uitgevoerd bestempeld.
* Ik mis mijn baasje, vrouwtje en Amber mijn beste speelkameraad.

Ik mis mijn baasje, vrouwtje en Amber mijn beste speelkameraad.
Ik mis mijn vertrouwde thuis omgeving en wil naar huis, voor rust te krijgen.





Ingezonden persbericht