Nieuwe analyse zet Top 100 ziekenhuizen op z'n kop


UTRECHT, 20080905 -- Ieder jaar verschijnen rangordes met de beste ziekenhuizen van Nederland opgezet langs mede door de overheid geïnitieerde parameters (AD, Elsevier). Wat zeggen deze rangordes nu eigenlijk over de gezondheid van de ziekenhuizen zelf? Quintessence HealthCare heeft een analyse gemaakt van de prestaties van ziekenhuizen gebaseerd op financiële parameters, die ook voor het bedrijfsleven gelden. Hierdoor ontstaat een significant ander beeld van hoe ziekenhuizen zich ten opzichte van elkaar verhouden

QHC Rating Rating AD Naam instelling

1 56 Medisch Centrum Rijnmond-Zuid
2 6 Chr. Ziekenhuis Nij Smellinghe
3 84 Wilhelmina Ziekenhuis
4 8 St. Jansdal
5 28 Delfzicht Ziekenhuis
6 75 VU Medisch Centrum
7 83 Academisch Ziekenhuis Maastricht
8 3 St. Antonius Ziekenhuis
9 95 Slotervaart Ziekenhuis
10 63 Medisch Centrum Alkmaar

Tabel : QHC Top 10 financiële rating Algemene Ziekenhuizen 2007
Bron: Analyse openbare Jaarverslagen2007 Ziekenhuizen QHC BV 2008(TM)

Belangrijke conclusies uit de analyse zijn:
* De grootte van een ziekenhuis is niet bepalend voor het financieel presteren, alhoewel de middelgrootte ziekhuizen voor het grootste deel in de onderste helft van de ranking voorkomen.
* Een top 10 plaats in de door mede door kwaliteit en patiënttevredenheid bepaalde indicatoren van het Algemeen Dagblad, geeft nog geen garantie voor financiële weerbaarheid. Wel is duidelijk dat financieel gezonde ziekenhuizen, die laag staan in de AD-lijst, blijkbaar genoeg geld hebben om aandacht aan verbeterpunten te besteden. Vice versa zijn er ook ziekenhuizen die na investering in kwaliteit en nieuwbouw nu de aandacht weer kunnen besteden aan het managen van de cash flow.
* Het MCRZ in Rotterdam Zuid voert de lijst aan. Het ziekenhuis is bezig met een nieuwbouwtraject met een waarde van ¤ 165 miljoen euro. Het heeft hierbij gekozen voor een functionele clustering van de activiteiten met ruimtelijk aaneengesloten gebieden en een mogelijkheid tot flexibel gebruik van de verschillende ruimtes. Tevens scoort het ziekenhuis zeer goed aan de personeelskostenkant, terwijl ook de productie van dat personeel hoog ligt.
* De ziekenhuizen die onderaan de lijst zijn beland kampen alle, om uiteenlopende redenen, met hoge personeelskosten en een laag rendement van dat zelfde personeel.

Een totaalbeeld van de review, inclusief een marktachtergrondanalyse kunt u per 9 september vinden op de website van QHC: www.qhc-nl.com





Ingezonden persbericht