Ingezonden persbericht


Citrix en Microsoft: markt end-to-end virtualisatie groeit sterk

Partners Microsoft en Citrix zien groot potentieel voor gecombineerde oplossingen

Vianen/Schiphol, 5 september 2008 - Citrix en Microsoft verwachten beide dat de virtualisatiemarkt sterker zal groeien dan de huidige marktvoorspellingen aangeven, vooral door end-to-end virtualisatie. Dit was één van de belangrijkste conclusies die Microsoft en Citrix trokken tijdens een recente rondetafel­bijeenkomst over dit onderwerp.

"Momenteel is minder dan 15 procent van de servers en slechts 1 procent van de desktops wereldwijd gevirtualiseerd", aldus Zane Adam, Senior Director Virtualization Product Management and Marketing, Microsoft. "Als je bedenkt dat er wereldwijd zo'n zeven miljoen servers en drie miljard desktops zijn, is dat in absolute getallen best veel. Maar het laat ook nog een enorm marktpotentieel zien." Ook Scott Herren, Vice President EMEA van Citrix, ziet dat virtualisatie top of mind is bij heel veel bedrijven. Als drijvende kracht achter virtualisatie noemt hij businessvoordelen zoals kostenbesparing via consolidatie en vermindering van complexiteit van beheer, een betere eindgebruikerervaring, maar ook compliance en verbeterde veiligheid door centrale opslag van data.

Om de verwachte groei van de virtualisatiemarkt te onderstrepen werden cijfers van onderzoeksbureau IDC aangehaald. Het bureau voorspelt dat in 2012 de helft van alle servers zal zijn gevirtualiseerd. Zowel Microsoft als Citrix denken dat het uiteindelijke percentage hoger zal uitpakken, gezien de enorme interesse in virtualisatie die beide partijen in de markt zien. En niet alleen in server virtualisatie maar ook in desktop virtualisatie. Waar virtualisatie tot nu toe vooral werd ingezet als een oplossing voor individuele problemen, bieden Microsoft en Citrix met hun totaalaanpak klanten de gelegenheid om virtualisatie op veel meer plekken in hun omgeving toe te passen, met alle voordelen van dien.

"Met name in de financiële wereld, waar veiligheid en privacy van enorm belang zijn, lopen hier in Nederland al diverse tests op het gebied van desktop virtualisatie," aldus Rob van der Hoeven, Area Vice President Benelux, Citrix. Erwin Hartenberg, Product Solutions Manager Microsoft Nederland, voegt toe: "De overweging voor klanten hierin moet altijd zijn dat virtualisatie niet alleen een individueel probleem moet oplossen, maar tegelijkertijd moet bijdragen aan het verminderen van de complexiteit van de gehele infrastructuur. Dat betekent dat er moet worden gekeken naar oplossingen die een grotere spanwijdte hebben, van desktop tot datacenter, en die toepasbaar zijn voor zowel de virtuele als de fysieke infrastructuur. Immers, het gaat om het effectiever leveren van diensten. Dat deze diensten worden opgebouwd met behulp van gevirtualiseerde en fysieke componenten, moet voor de bestuurbaarheid niet uitmaken. Eenduidig beheer over beide werelden staat hierin centraal - een aanpak die Microsoft en Citrix mogelijk maken. Microsoft levert met de combinatie van Hyper-V, geïntegreerd in Windows Server 2008, de virtualisatiemogelijkheden rondom Windows Vista en de System Center-beheerfamilie, die totaaloplossing. Samen met Citrix levert dat voordelen op in zowel Windows als heterogene omgevingen, door geavanceerde administratie en flexibele provisioning."

Zowel Citrix als Microsoft onderstrepen deze ontwikkeling in de markt naar end-to-end virtualisatie. De twee bedrijven bieden als enige een volledig end-to-end aanbod op het gebied van virtualisatie. Volgens Scott Herren (Citrix) onderstreept de introductie van Citrix' nieuwe product XenApp 5.0 (onderdeel van de Citrix Delivery Center productfamilie) dit. In combinatie met Citrix XenDesktop en Citrix XenServer creëert XenApp een end-to-end virtualisatie-oplossing die zowel servers, applicaties als desktops omvat. Met XenApp 5 breidt Citrix wederom de core platformmogelijkheden van Windows Server 2008 uit. Bovendien is het de eerste virtualisatie-oplossing die compatibel is met Microsoft's Hyper-V.

Microsoft

Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en stelt met zijn software, diensten en technologische oplossingen mensen en organisaties overal ter wereld in staat hun ambities te verwezenlijken.

Over Citrix

Citrix Systems, Inc. (Nasdaq: CTXS) is wereldwijd marktleider en de meest vertrouwde naam op het gebied van application delivery infrastructure. Meer dan 215.000 organisaties wereldwijd vertrouwen op Citrix om elke gebruiker optimaal toegang te bieden tot elke applicatie, met de beste prestaties, het hoogste beveiligingsniveau en de laagste kostprijs. De complete Fortune 100 en 99% van de Fortune Global 500 maakt gebruik van Citrix, alsmede honderdduizenden kleine bedrijven en particulieren. Citrix heeft ongeveer 6.200 verkoop- en alliantiepartners in meer dan 100 landen. In 2007 behaalde Citrix een omzet van $1,4 miljard. Kijk voor meer informatie op www.citrix.com.