Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Muizenverhuizing geslaagd

Ruim 100 Noordse Woelmuizen weggevangen in het Ilperveld

Ilperveld, 5 september 2008 - Bah, getver, ieh, een muis in je huis; zet een val om er van af te komen. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet met de bedreigde Noordse Woelmuis die in het Ilperveld leeft. Bij het hervatten van de werkzaamheden in het natuurgebied ontdekte een ecoloog de Noordse Woelmuizen op het aan te leggen baggerdepot West Kanaaldijk. Tijd om de muizen te verhuizen naar een andere geschikte omgeving zodat de baggerwerkzaamheden weer kunnen beginnen.

Panda van Noord-Holland
De Noordse Woelmuis wordt ook wel de 'Panda' van Noord-Holland genoemd. Europese wet en regelgeving verplichten Nederlandse natuurorganisaties de muis te beschermen. Alle partners in het project Ilerpveld Integraal zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de Noordse Woelmuis in het Ilperveld. En om de baggerwerkzaamheden weer te hervatten werd een plan gemaakt om de bedreigde muizen zorgvuldig te verhuizen naar een andere geschikte locatie.

Hervatten werkzaamheden
Het depot West Kanaaldijk raakte begroeit met riet en gras in de tijd dat de werkzaamheden stillagen. In combinatie met het natte veenweidekarakter werd het depot de ideale leefomgeving voor de Noordse Woelmuis. Ilperveld Integraal wilde de werkzaamheden hervatten en bij controle van de depots stuitte een ecoloog op de muizen. Niels Hogeweg van Landschap Noord-Holland:'We zijn heel blij dat er zo veel Noordse Woelmuizen voorkomen op het depot, want dit is onbedoeld een goed resultaat.' Pas als alle muizen zijn overgeplaatst, wordt het riet op het depot gemaaid. Dan keren ze niet meer terug en worden de werkzaamheden hervat.

Pindakaas en boterhamkorst
Op het depot zijn in totaal 200 diervriendelijke vallen geplaatst met lokvoer waar de muizen op af komen. De Noordse Woelmuis is een nachtdier en daarom worden alle vallen door een ecoloog 's nachts en vroeg in de ochtend gecontroleerd. In totaal zijn al ruim 100 muizen overgezet van West Kanaaldijk naar tien locaties in verschillende weilanden. Omwonenden van het Ilperveld hoeven niet bang te zijn dat binnenkort de Noordse Woelmuis ook in hun huis te vinden is. Ze eten veel liever riet en pitrus dan een stukje kaas, pindakaas of boterhamkorst.

Over Ilperveld Integraal
Het Ilperveld is bijzonder vanwege het typische veenweidekarakter en de zeldzame flora en fauna die er voorkomt. In de loop der jaren zijn door de vuilstort de natuurwaarden plaatselijk sterk onder druk komen te staan. Provincie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Landsmeer pakken sinds augustus 2002 deze problemen aan met het project Ilperveld Integraal. Vaarwegen worden uitgebaggerd en stortplaatsen gesaneerd. De waterkwaliteit verbetert en het agrarisch en botanisch beheer wordt op orde gebracht. Dit alles met als doel het Ilperveld weer schoon en mooi te maken en te houden. Meer informatie: www.ilperveldintegraal.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE,