Gemeente Rotterdam

B en W berichten 2008 - 34

Collegevergadering van 2 september

Burgemeester


* (02-09) Het college gaat ermee akkoord dat op maandag 15 september van 14.00 tot 20.30 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis een najaarsbijeenkomst en diner plaatsvinden van de Vereniging van burgemeesters in Zuid-Holland. De burgemeester zal als gastheer optreden. De organisatie is in handen van het dagelijkse bestuur van deze vereniging.


* (02-09) Het college stelt op zaterdag 20 september van 15.00 tot 16.00 uur de Stadhuishal en de wachtruimte voor de Trouwkamers beschikbaar voor een ontvangst van de deelnemers van de Streetparade van de Nationale Taptoe. De Streetparade is een onderdeel van de Taptoe en bedoeld om de stad kennis te laten maken met deze vorm van muziek. De Streetparade vindt plaats van 16.00 tot 16.30 uur en vertrekt vanaf de Schiedamsedijk en eindigt op de Doelstraat. Vooraf worden de deelnemers ontvangen in de Stadhuishal door burgemeester Opstelten. Tijdens de Streetparade zal de burgemeester samen met luitenant-generaal F.H. Meulman, plv. Commandant der Strijdkrachten, en luitenant-generaal b.d. A.P.P.M. van Baal, voorzitter van de Stichting Nationale Taptoe, het défilé afnemen.


* (02-09) In de Burgerzaal van het Stadhuis vindt op woensdag 17 september van 18.00 tot 23.00 uur een diner plaats voor de organisatie van het E-day Congres, aangeboden door college van B en W mede op initiatief van de Chief Marketing Officer. Het E-day Congres is het grootste E-business event van 2008. Wethouder Vervoer, Verkeer en Organisatie zal namens het college gastvrouw zijn op deze avond. E-day brengt bezoekers in contact met alle nieuwe ontwikkelingen, toepassingsmogelijkheden en trends op het gebied van business- en marketingtechnologie.


* (02-09) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van burgemeester Opstelten aan Jakarta, Tokio, Shanghai en Beijing. Van 10 tot 24 juni 2008 bracht burgemeester Opstelten met echtgenote en een delegatie een bezoek aan deze steden. Het bezoek als Jakarta was een vervolg op het bezoek van de gouverneur van Jakarta, dr. Fauzi Bowo, en zijn echtgenote in maart jl. waarin de hernieuwde samenwerking op het gebied van watermanagement centraal stond. In Shanghai bracht Opstelten samen met een delegatie een bezoek aan zijn collega, de directeur van de haven van Shanghai en enkele reders. Het hernieuwde samenwerkingsprotocol 2008-2010 wed door beide burgemeesters ondertekend. In Beijing werd een bezoek gebracht aan de Minister of Communications & Transport. In Tokio werden bezoeken afgelegd aan de Tokyo Metropolitan Government.


* (02-09) Het college heeft het concept Beleidsplan 2008-2012 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) besproken en besloten geen specifieke lokale invulling te geven aan het regionale risicoprofiel dat in het concept Beleidsplan is beschreven. Rotterdam beschikt al over een risicoprofiel als onderdeel van het Crisisbeheersingsplan van de gemeente.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (02-09)) Het college heeft het Beleidskader Helikopters Gemeente Rotterdam ter vaststelling aan de raad voorgelegd. Het beleidskader is opgesteld om richting te kunnen geven aan de (verwachte) commerciële en maatschappelijk noodzakelijke helikoptervluchten boven Rotterdam en om aanvragen voor helikopterlandingsplaatsen te kunnen reguleren. In dit beleidskader wordt de wens uitgesproken om te zorgen voor één centrale, openbare regionale voorziening voor alle commerciële en maatschappelijk noodzakelijke helikopterdiensten zoals de traumahelikopter en helikopters voor politiediensten.


* (02-09) Het college heeft kennis genomen van het ontwerp beleidsplan Regionale Luchtvaart van de provincie Zuid-Holland. Het college zal, na consultatie van de gemeenteraad, schriftelijk reageren op het beleidsplan. Aanleiding voor het beleidsplan is de voorgenomen spreiding van de bevoegdheden voor regionale luchthavens. Dit staat beschreven in het wetsvoorstel Regelgeving Burgerluchthavens en Militaire Luchthavens (RBML). Vooruitlopend op de overdracht van de bevoegdheden van het Rijk naar de provincie, heeft de provincie Zuid-Holland een (ontwerp)beleidsplan opgesteld en hebben belanghebbenden de gelegenheid gekregen om te reageren op het ontwerpbeleidsplan.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (02-09) Het college heeft besloten om het bestaande verkoopbeleid over te verkopen vastgoed te wijzigen. Hierbij stelt het college ook andere partijen dan corporaties in de gelegenheid om verhuurde panden te kunnen verkopen.


* (02-09) Het college heeft de uitgangspunten voor de aanpak van particuliere woningen en bedrijfspanden op de Nieuwe Binnenweg, gelegen tussen de 's-Gravendijkwal en de Lage Erfbrug, vastgesteld. Aanleiding hiervoor was de ondertekening op 8 oktober 2007 van het Convenant Revitalisering nieuwe Binnenweg door de gemeente Rotterdam, deelgemeente Delfshaven, woningcorporatie Woonbron, woningcorporatie Woonstad Rotterdam, de Ondernemersvereniging Nieuwe Binnenweg en het Platform Eigenaren Nieuwe Binnenweg. De ondertekening markeerde de start van de integrale aanpak van een groot gedeelte van de Nieuwe Binnenweg. Onderdeel hiervan vormt de aanpak van de woningen en bedrijfspanden. Daarom heeft het dagelijkse bestuur van de deelgemeente Delfshaven besloten de particuliere woningen met veel achterstallig onderhoud aan te schrijven met de oproep dit achterstallig onderhoud weg te werken. Het college stelt de raad voor de bedoelde woningen aan te wijzen voor deze verbeteraanpak, zodat de eigenaren in aanmerking kunnen komen voor een subsidie particuliere woningverbetering.


* (02-09) Het college stelt de raad voor de voorlopige aanwijzing van gronden binnen het gebied "Katendrecht Pols"zoals opgenomen in het besluit van 19 augustus 2008 om te zetten in een aanwijzing van gronden. Dit besluit, het conceptraadsvoorstel, het conceptraadsbesluit en de bijbehorende stukken worden voor iedereen ter inzage gelegd op het kantoor het het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang


* (02-09) Het college van B en W gaat akkoord met de reis van de wethouder volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang naar Londen op 2 en 3 september. Doel van het bezoek is kennis op doen van de Engelse situatie op het gebied van gespecialiseerde wetgeving, rechtspraak en maatschappelijke betrokkenheid ten aanzien van huiselijk geweld. In de Angelsaksische landen staat het onderwerp huiselijk geweld al veel langer op de politieke agenda.


* (02-09) Het college gaat akkoord met de deelname van de wethouder participatie en cultuur aan de buitenlandse reis van de raadscommissie maatschappelijke oriëntatie, volksgezondheid en participatie aan Toronto van 6 tot 12 september. De commissie heeft een breed programma samengesteld, waarin de aandachtsgebieden inburgering, volksgezondheid, huiselijk geweld en armoedebeleid aan bod komen. Toronto is net als Rotterdam een multiculturele stad.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (02-09) Het college heeft besloten het project Kernregistratie Medewerkers van de Bestuursdienst onder de monitor 'omvangrijke automatiseringsprojecten te brengen. De monitor beoordeelt het plan van aanpak en de voortgang van het project en rapporteert hierover aan het bestuur. Het doel van het project is een efficiëntie- en kwaliteitsverbetering van de ondersteuning van gemeentelijke processen die gebruik maken van medewerkergegevens.


* (02-09) Het college stelt de raad voor de motie van het raadslid Belhaj over orgaandonatie als afgedaan te beschouwen. De donorformulieren, waar het in de motie om ging, liggen al zichtbaar verspreid over de balies van Publiekszaken Rotterdam. Daarnaast zijn de donorformulieren te vinden in de informatierekken van de Stadswinkel Centrum. De Stadswinkels, deelgemeenten en vraagwijzerloketten waar geen donorformulieren verkrijgbaar zijn, worden door Publiekszaken Rotterdam verzocht om burgers deze extra dienstverlening aan te bieden.


* (02-09)Het college heeft de bezwaren tegen twee disciplinaire ontslagbesluiten ongegrond verklaard en de bestreden besluiten gehandhaafd.


* (02-09) Het college heeft besloten akkoord te gaan met de aankoop van 257 parkeerplaatsen in het door Leyten Vastgoedontwikkeling te bouwen complex in het project Stadsplein Hoogvliet. De parkeergarage is noodzakelijk om voldoende parkeerplaatsen te kunnen bieden aan de bewoners, de bezoekers van de woningen en de bezoekers van het Stadsplein. Door bij te dragen aan de parkeervoorzieningen zorgt de gemeente voor een goede woonkwaliteit in het gebied. Het college vraagt de raad hiervoor het investeringskader te verhogen.

Schriftelijke vragen

· P.M. Wijntuin (PvdA) en M.G.T. Pastors (LR) over polygame huwelijken vastgesteld.

· R.A.C.J. Simons (LR) over evaluatie Red Bull Air Race.

Concerncommunicatie

Bezoekadres:Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres:Postbus 70012

Telefoon: (010) 417 29 18