Vereniging Milieudefensie


Randstadvisie kabinet moet groener

De economische concurrrentiepositie van de Randstad domineert in de kabinetsvisie over de Randstad als woon- en leefomgeving van de bewoners. Dat is het beeld dat oprijst bij het lezen van de Structuurvisie Randstad 2040 die het kabinet op 5 september heeft vastgesteld. Het moet groener, vindt Milieudefensie.

Milieudefensie waardeert dat het kabinet minstens 40% van de nieuw te bouwen 500.000 woningen binnenstedelijk wil realiseren. Dat spaart het landschap. Milieudefensie waardeert ook de uitspraak van het kabinet om in nationaal landschap Groene Hart niet meer woningen te willen bouwen dan nodig voor de eigen behoefte, m.a.w. om het migratiesaldo-nulbeleid daar te handhaven.

Maar 300.000 woningen wil het kabinet in nu nog open groene ruimte bouwen, onder meer in de Haarlemmermeer en Almere. Milieudefensie vindt de Haarlemmermeer de meest logische woningbouwlocatie. In de omgeving van Amsterdam-Schiphol is de meeste werkgelegenheid, het is logisch om dicht daarbij de mensen te laten wonen, zodat het woon-werkverkeer zich tot korte afstanden beperkt en de (auto)mobiliteit zo min mogelijk toeneemt.

Lucht- en zeehaven bedreiging leefbaarheid Woningbouw in de Haarlemmermeer wordt belemmerd door de geluidsoverlast en veiligheidsrisico's van het groeiende vliegverkeer van Schiphol. Wat Milieudefensie betreft moet de luchthaven daarom inschikken om meer woningbouw in de Haarlemmermeer en een evenwichtiger woon-werkbalans mogelijk te maken.

Milieudefensie is het dan ook volstrekt niet eens met de kabinetsambities om het luchtverkeer verder te laten groeien. Dat is slecht voor het milieu, slecht voor leefklimaat en slecht voor de woningbouwmogelijkheden. Het uitplaatsen van vliegverkeer van Schiphol naar Lelystad en Eindhoven is buitengewoon onwenselijk. Immers, op die manier wordt de overlast over drie plaatsen verspreid.

Ook aan de door het kabinet bepleite uitbouw van de Rotterdamse haven heeft Milieudefensie geen behoefte. Dat leidt immers tot grote nadelige effecten op de kwaliteit van de leefomgeving, die in deze regio toch al onder druk staat.

Houdt IJmeer open Flevoland/Almere is - na de Haarlemmermeer - voor woningbouw een logische locatie. Milieudefensie benadrukt dat woningbouw in Flevoland op het bestaande land moet plaatsvinden. Buitendijkse woningbouw in het IJmeer (Almere Pampus) is ongewenst. Het IJmeer is een buitengewoon waardevol landschap waar je in de drukke Randstad de horizon nog kunt zien. Bovendien is het een Europees beschermd natuurgebied. Het IJmeer moet open blijven!

Milieudefensie steunt de kabinetsvoornemens om het openbaar vervoer in en tussen de stedelijke regio's van de Randstad te verbeteren. Aan de aangekondigde uitbreiding van het asfalt naar het zuiden (A4), het zuidoosten (A12) en het oosten (A12, A15) heeft Milieudefensie geen enkele behoefte.