Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA tevreden met voorwaarden Vlaamse Regering (05/09/08)

Vanmiddag bereikte de Vlaamse Regering een akkoord over de voorwaarden die zij stelt aan de dialoog van Gemeenschap tot Gemeenschap (zie de volledige tekst).

De N-VA kan zich in dit Vlaamse standpunt perfect vinden, aangezien het beantwoordt aan de 7 voorwaarden die de N-VA op 31 juli samen met kartelpartner CD&V naar voren geschoven had. Het voorstel bevat een aantal zeer belangrijke Vlaamse bekommernissen:
1. Vooreerst is het essentieel dat in dit standpunt duidelijk gesteld wordt dat via de dialoog de overstap gemaakt wordt naar het confederalisme, waarbij het zwaartepunt van de bevoegdheden bij de deelstaten komt te liggen.

2. Ook is het belangrijk dat de dialoog tweeledig moet zijn, met name tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Brusselaars kunnen uiteraard in die delegaties worden opgenomen, maar de Brusselse Hoofdstedelijke Regering is geen gesprekspartner aan tafel.
3. De Vlaamse Regering én de Vlaamse regeringspartijen wijzen een onderhandeling over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde af. De splitsing dient gerealiseerd te worden door het voortzetten van de parlementaire behandeling en de stemming. Daardoor komt een einde aan de zinloze discussies over corridors en gebiedsuitbreiding. Het betekent ook dat als de vertragingsmaneuvres van de Franstaligen uitgeput zijn, er plenair gestemd zal worden.

4. Tot slot stellen de Vlaamse regeringspartijen ook dat er concrete resultaten geboekt moeten worden vóór de verkiezingen van 2009.

Alles staat of valt met de geloofwaardigheid van de dialoog. Kan deze Gemeenschapsdialoog geloofwaardig starten en zo ja, blijft die op een geloofwaardige manier voortwerken en worden er concrete resultaten geboekt? Die geloofwaardigheid zal voor de N-VA de permanente toetssteen zijn en een essentieel criterium voor ons ledencongres op 21 september.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be