KNHS


Vierde wereldtitel lonkt voor IJsbrand Chardon

5 september 2008
Ijsbrand tijdens dressuur

BEESD (KNHS) IJsbrand Chardon staat na het eerste onderdeel van de wereldkampioenschappen vierspannen op een hoopgevende tweede plaats, achter de Amerikaan Chester Weber. Nog maar één trede hoger op het erepodium en de menner uit het Zuidhollandse Den Hoorn heeft zijn grote doel bereikt, de vierde wereldtitel lijkt voor hem te lonken.

Chardon, 20-voudig Nederlands kampioen en elf keer winnaar van het CHIO Aken, werd eerder wereldkampioen in 1988 (Apeldoorn), 1992 (Riesenbeck, Duitsland), 2002 (Jerez de la Frontera, Spanje).

In het landenklassement na de dressuur in Beesd staat het Nederlands team dat naast Chardon bestaat uit nationaal kampioen Koos de Ronde en Mark Weusthof op de tweede plaats, kort achter de Verenigde Staten. De Ronde is individueel zevende, Weusthof prijkt op plaats 26. Opvallend sterk was het optreden van Theo Timmerman, die de achtste plaats deelt met de Belg Gert Schrijvers.

Chardon kreeg vrijdag in de dressuur een puntentotaal van 36,22, ruim vier punten meer dan de Amerikaan Chester Weber die donderdag al in actie was gekomen. Maar waar Chardon als een echte allrounder te boek staat, is Weber voornamelijk gespecialiseerd op de eerste van de in totaal drie nodige disciplines. In de marathon heeft de man uit Ocala (Florida) zaterdag echter minder hoge verwachtingen. ,,IJsbrand staat heel kort achter me, het wordt heel moeilijk om hem te verslaan, zei Weber.

Zeker als in ogenschouw wordt genomen dat de route met acht prachtig met vele Nederlandse tinten vorm gegeven hindernissen, dat Arjan Brink (Apeldoorn) en Johan Jacobs (Bergeijk) in de weilanden van het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt hebben laten optrekken, een ware krachtproef belooft te worden. Want alle deelnemers zijn het erover eens, gemakkelijk zal het niet worden op het selectieve parcours dat vol uitdagingen zit.

De commentaren van de Nederlandse menners die vrijdag in actie kwamen voor de dressuur, luidden als volgt.

IJsbrand Chardon (47 jaar, Den Hoorn Zh): ,,Ik heb een goede proef gelopen, maar het kon beter. De paarden waren in bloedvorm. Mijn linker voorpaard, Paganini, raakte in het begin even geïmponeerd door het stadion, dat doet-ie anders nooit, dat verbaasde mij wel. Maar gelukkig konden we het bijtijds herstellen en heb ik toch een aantal onderdelen heel goede waarderingen gekregen. Tsja, het is paardensport, zoiets kan gebeuren. Jammer dat het uitgerekend nu is, maar als je daar niet tegen kunt, moet je niet aan deze sport gaan doen. Ik sta er goed voor, net als in de landenwedstrijd verwacht ik in het weekeinde een open strijd. De beste heeft vandaag gewonnen. En de juryleden waren eveneens in vorm. Tijdens de Olympische Spelen in Hongkong was er in de dressuur nogal wat kritiek op de jurering, maar kijkend naar de resultaten hier is het prima in orde.

Theo Timmerman (44 jaar, Putten): ,,Jammer, ik maakte één foutje, bij de volte op één hand ging het even mis. Dat kostte me kostbare punten. Nu had ik 46,85, een mooie score, maar er had een lage veertiger in gezeten. Ik moet tevreden zijn, heb een heel jong span paarden, waarvan niemand nog iets verwachtte. Dan is het extra leuk om zo goed te presteren. Ik heb mijn doel bereikt, in de dressuur het resultaat waar ik voor was gegaan. En nu de marathon in, dat wordt pittig, maar mijn paarden zijn conditioneel top in orde, dus ik heb er zin in.

Herman ter Harmsel (48 jaar, Rijssen): ,,Ik was na afloop heel blij met mijn optreden. Helaas had de jury kennelijk wél iets aan te merken, want met mijn score van 51,64 was ik zeker niet tevreden. Ik had op 44 á 45 gerekend. Normaal gesproken ben ik niet zo gauw enthousiast, maar jongens, dit was voor mij een topproef, de beste dressuur van het hele jaar. En dan krijg je zoveel punten te weinig, dat is zuur. Misschien komt dat omdat ik een debutant ben, dat de jury je eerst moet leren kennen, anders heb ik er geen echte verklaring voor.

Hans Heus (44 jaar, Eerbeek): ,,In paardensport kun je nooit helemaal tevreden zijn, maar ik heb mijn best gedaan en ja, toch maar tevreden zijn dan. Ik weet dat ik hier niet zal gaan winnen, heb dus geen overdreven risicos genomen. Het was een solide proef, misschien had het één of twee puntjes beter gekund, maar dit is een WK, dus dat moet je accepteren. En gelukkig was mijn paard Kamiro weer helemaal in orde. Die was tijdens de veterinaire keuring gevallen en had zich zeer gedaan, maar van een blessure is geen sprake.

Het WK Vierspannen is zaterdag en zondag vanaf 10.45 uur live te volgen via www.paardensport.tv

Uitslag dressuur: 1. Chester Weber (Verenigde Staten) 32,13, 2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn Zh) 36,22, 3. George Bowman (Groot-Brittannië) 40,06, 4. Boyd Exell (Australië) 40,96, 5. Daniel Wurgler (Zwitserland) 41,73, 6. Tucker Johnson (VSt), 7. Koos de Ronde (Zwartewaal) 46,46, 8. ex aequo Gert Schrijvers (België) en Theo Timmerman (Putten) 46,85, 10. Georg Moser (Oostenrijk) 47,36, 16. Herman ter Harmsel (Rijssen) 51,46, 26. Mark Weusthof (Rossum Ov) 54,78, 32. Hans Heus (Eerbeek) 57,86, 34. Ton Monhemius (Halfweg) 57,86, 38. Harry de Ruijter (Kessel Lb) 60,42, 51. Peter de Ronde (Zwartewaal) 64,00.

Landenklassement: 1. Verenigde Staten 77,70, 2. Nederland 82,68, 3. Zwitserland 89,47, 4. Hongarije 96,26, 5. Groot-Brittannië 97,66.

www.melissen.net