Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


WK skeeleren Gijón, Spanje, dag 2 piste, 5 sept. 2008


Roosenboom en Huisman bij eerste vijftien


De Nederlanders hebben het zwaar op de piste op het WK. Bianca Roosenboom werd vandaag 14e op de 500 meter, Sjoerd Huisman 15e op de 15 km afvalkoers.


Nog steeds wordt het ene wereldrecord na het andere gereden. De Fransman Alexis Contin werd wereldkampioen op de afvalkoers in een nieuwe toptijd van 23 minuten 25,778. Vandaag was het zijn beurt en hielp landgenoot Yann Guyader hem naar de titel, terwijl het gisteravond op de punten/afvalkoers andersom was. De Italianen Fabio Francolini en Matteo Amabili eindigden als tweede en derde. De Zuid-Koreaan die als tweede over de streep kwam werd gediskwalificeerd, omdat hij Contin op de streep had vastgepakt.


Sjoerd Huisman: "Je bent alleen maar aan het vechten voor een positie. Je komt niet aan skeeleren toe." Halverwege was er een grote valpartij. Omdat er daarna rondenlang geen afvalling hoefde plaats te vinden vanwege de uitgeschakelde rijders, zakte het tempo enigszins en slaagden de sterke landen (Frankrijk, Italië, Colombia, VS) erin hun twee man voor de finale te behouden, in plaats van dat degene die het 'knechtenwerk' opknapte afviel. Huisman: "Daar kom je in je eentje nooit tussen. Je moet het eerst afdwingen voordat ze je ertussen laten." Crispijn Ariëns was als 33e afgevallen.


In de vrouwenafvalkoers was er een grote valpartij, waar Anniek ter Haar en Mariska Huisman ook bij lagen. De wedstrijd werd stilgelegd en later opnieuw gestart. Ter Haar en Huisman gingen, met een paar verwondingen, opnieuw van start. Ze vielen af op de 19e (Ter Haar) en 21e (Huisman) plaats. De Zuid-Koreaanse Hyo Sook Woo won goud in, alweer, een wereldrecord van 24 minuten 465,109. De Nieuw-Zeelandse Nicole Begg won haar tweede zilveren medaille en de Argentijnse Silvina Posada brons.


De Italiaan Riccardo Bugari won de 10 km punten/afvalkoers bij de junioren. De Belg Bart Swings pakte brons. Maurice Vriend eindigde als 21e en Ruurd Dijkstra als 36e.
Op de 1000 meter, waarop geen Nederlandse junioren in actie kwamen, behaalde Swings nog een keer brons. Het goud en zilver ging naar de Colombianen Sebastian Arce en Pedro Causil, de wereldrecordhouder op de 300 meter.


Op de 500 meter kwam Bianca Roosenboom van de Nederlanders deze morgen het verst: tot de kwartfinale. Ze eindigde als 14e in totaal in 46,635. Elma de Vries werd 26e in 47,009. "Ze kan niet uit de voeten op deze baan," aldus bondscoach Desly Hill. "We verwachten dat het beter gaat op de weg."
De Amerikaanse Brittany Bowe reed opnieuw een wereldrecord, na dat op de 300 m gisteren; dit keer in de halve finale van de 500 m, in 43,463. Wereldkampioen werd uiteindelijk de Colombiaanse Jercy Puello, gevolgd door Sara Sayasane (VS) en Brittany Bowe.


Ronald Mulder bereikte op de 500 meter de 25e plek (tijd 43,468) en Michel Mulder de 27e in 43,688. Het goud ging ook hier naar Colombia, met Andrés Muñóz. De Fransman Nicolas Pellequin sprintte naar zilver en de Nieuw-Zeelander Kalon Dobbin naar brons.


Junior Manon Kamminga heeft na haar valpartij gisteren nog last van een knie en een pols. Zij kwam vandaag niet in actie. Coach Valentina Belloni: "Misschien morgen. En anders zien we wel verder op de weg."


Aan het WK doet een recordaantal van 57 landen mee. Misschien loopt de deelname nog op tot 60 nationaliteiten, want drie landen zijn nog bezig met hun visum. Onder de vogels van diverse pluimage die rijders hebben afgevaardigd zijn Kenia, Pakistan, Mongolië, Iran, Marokko, Nigeria en Israel.


Uitslagen:


http://www.patincarrera.com/gijon2008/index.html


Internet-tv: www.gijon2008.tv


Meer skeelernieuws: www.skatepodium.com


Website WK: http://www.gijon2008.com


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 06-28781467 of 06-57379295, e-mail karinverhoef@hetnet.nl of Harry Oosterhuis, tel. 06-53149886.