Gemeente Zaanstad

05-09-2008

Hekken geplaatst rond asbestlocaties
Resultaten asbestonderzoek Molletjesveer en Assendelft Noord bekend

Op de bedrijfsterreinen Molletjesveer en Assendelft Noord zijn op enkele locaties hoge concentraties asbest in de bodem aangetroffen. De meeste locaties liggen op afgesloten terreinen en zijn verhard. Een verharde bovenlaag (asfalt, steen) dekt de asbest goed af en levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Op twee plaatsen is de grond niet verhard en daarom zijn hier hekken geplaatst.

Het onderzoek naar asbest op de twee bedrijfsterreinen is in april gestart en uitgevoerd door firma Oranjewoud. In de zomerperiode zijn de resultaten naar de gemeente verstuurd, die vervolgens advies bij de GGD heeft opgevraagd. Het advies was om niet verharde plekken waar asbest aangetroffen is met hekken af te zetten. Deze hekken zijn geplaatst, zodat de locaties niet meer bereikbaar zijn voor het publiek. Het gaat om de volgende locaties:


- Langs de groenstrook van het parkeerterrein aan de Industrieweg tussen de nummers 11a en 13 in Assendelft-Noord
- een klein steegje tussen de nummers 36 en 18 aan de Nijverheidsstraat in Molletjesveer

Oranjewoud heeft ruim 600 gaten gegraven en meer dan 70 boringen verricht. Dit was nodig omdat men op verschillende dieptes onderzoek wilde doen naar de aanwezigheid van asbest. In totaal zijn op 14 locaties hoge concentraties asbest gevonden. De meeste locaties zijn verhard en niet openbaar toegankelijk. Voor deze locaties worden, in overleg met de eigenaar van het terrein, afspraken gemaakt over eventuele maatregelen. Zo wil de gemeente dat de verharding op deze plaatsen niet verwijderd wordt en er geen bouwactiviteiten worden ontwikkeld tot de resultaten van het vervolgonderzoek bekend zijn.

Oranjewoud zal vanaf eind september het vervolgonderzoek uitvoeren. Doel is om te achterhalen op welke diepte de asbest precies zit en in welke hoeveelheden. Daarnaast wordt ook onderzocht of deze locaties gesaneerd kunnen of moeten worden. Begin volgend jaar worden de resultaten van dit onderzoek verwacht.

Dit asbestonderzoek is het eerste dat uitgevoerd wordt na de presentatie van de asbest kansenkaart van Zaanstad dit voorjaar. Hierop staan 400 locaties aangemerkt waar wellicht asbest in de grond zit. De twee bedrijfsterreinen zijn als eerste onderzocht, omdat de kans dat hier asbest in de grond zit heel groot is. De resultaten bevestigen voor een deel de verwachtingen. Er is inderdaad asbest gevonden in hoge concentraties, maar het verontreinigde gebied is aanzienlijk kleiner dan vooraf werd verwacht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Elly Klut, Gemeente Zaanstad, 075 - 655 2414, 06-15028930 of per e-mail e.klut@zaanstad.nl