NEN


Nieuwe normcommissie Actieve implantaten?

maandag 4 augustus 2008, 10:19

Op vrijdag 5 september organiseert het cluster Medische Technologie van NEN een opstartbijeenkomst voor een normcommissie voor actieve implantaten.

Het cluster Medische Technologie beschikt over een normcommissie voor chirurgische implantaten. Vanuit het veld kwam de vraag of de normcommissie gesplitst kan worden in een normcommissie voor actieve chirurgische implantaten en een groep voor niet-actieve chirurgische implantaten. Op basis van een verkenning wil het cluster nu vormgeven aan een nieuwe normcommissie voor actieve implantaten.

Actieve implantaten
Onder actieve implantaten worden elektromedische instrumenten verstaan die geïmplanteerd en achtergelaten worden in het menselijk lichaam. Voorbeelden hiervan zijn pacemakers, geïmplanteerde infusiepompen voor toevoer van medicijnen en implanteerbare neuronstimulatoren.

Belang van Nederlandse marktpartijen
De huidige normcommissie 'Chirurgische implantaten' heeft zich de afgelopen jaren voornamelijk gericht op niet-actieve implantaten. Er is dan ook niet actief deelgenomen door Nederlandse partijen aan het internationale normalisatiewerk van ISO/TC 150/SC 6 'Active implants' en de CEN/CENELEC joint working group 'Active Implantable Medical Devices'. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen, die juist erg actief zijn in deze internationale commissies voor actieve implantaten.

Indien er voldoende belangstelling van Nederlandse partijen bestaat voor deelname aan het normalisatieproces, richt NEN een normcommissie 'Actieve implantaten' op. Door deel te nemen aan een NEN-normcommissie kunt u mede sturing geven aan de Nederlandse stem en het in te dienen commentaar. Ook wanneer een bedrijf zijn productie en/of R&D-taken in een ander land heeft ondergebracht en vanuit die kant al wordt deelgenomen aan normalisatie, is deelname aan een NEN-normcommissie interessant.

Informatie
Voor meer informatie en deelname: Silvia van Etten, e-mail silvia.vanetten@nen.nl of telefoon (015) 2 690 308.