Ingezonden persbericht


5e Gospelfestival Amsterdam

Heineken Music Hall, 5 & 6 september 2008

PERSBERICHT

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 september 2008 vindt in de Heineken Music Hall de vijfde editie van het Gospelfestival Amsterdam plaats. De lustrum editie van dit kleurrijke festival biedt wederom gospelsterren van wereldformaat, waaronder Kirk Franklin en Tye Tribbett.

Tijdens het Gospelfestival Amsterdam verzorgt Edwin Hawkins op zaterdag 6 september een optreden met het Nederlands ballet- en symfonie orkest Holland Symfonia. Hawkins zal een rijke mix van traditionele spirituals met cross-overs naar tot Soul en hiphop ten gehore brengen. Kortom: een fascinerende en bovenal swingende muzikale ervaring!

Edwin Hawkins wordt ook wel de Godfather of Gospel Music genoemd. Deze veelzijdige muzikant, artiest, songwriter en muziekproducent zorgde ervoor dat gospelmuziek internationaal doorbrak in de jaren zeventig. Daarnaast wordt Edwin Hawkins in de standaard muzieklexica gedefinieerd als de uitvinder van de contemporary gospel.

Edwin Hawkins werd wereldberoemd door zijn evergreen Oh Happy Day uit 1968. Oh Happy Day was de eerste en tot nu toe enige gospelhit die op Nummer 1 van de algemene hitparade terecht kwam. Met meer dan 7 miljoen verkochte exemplaren is het tot op de dag vandaag het meest succesvolle gospelnummers aller tijden. Edwin Hawkins werd voor zijn oeuvre al eerder bekroond met vier Grammy Awards.

Holland Symfonia is in 2002 ontstaan na het samengaan van het Nederlands Balletorkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Holland Symfonia is een muzikaal gezelschap van ruim 140 musici, dat in wisselende samenstelling in concertzaal en theater optreedt. Holland Symfonia heeft in meer dan één opzicht een bijzondere plaats in het Nederlandse orkestenbestel: het is niet alleen het eerste orkest van de 21e eeuw, maar ook het op één na grootste orkest van Nederland. Met dit optreden tijdens het Gospelfestival Amsterdam nieuwe treedt het orkest verder buiten de paden van de traditionele concertseries, en wil zo een breed publiek interesseren voor de klank van het live-spelende symfonieorkest.

Het Gospelfestival Amsterdam heeft haar wortels in de smeltkroes Amsterdam Zuidoost. Met ruim 80 actieve Nederlandse, Caribische en Afrikaanse kerkgemeenschappen is Amsterdam Zuidoost dé plek bij uitstek voor een gospelfestival. Het jaarlijks terugkerende tweedaagse evenement wordt georganiseerd door Stichting ZO! Cultuur Zuidoost (www.zocultuur.nl). In voorgaande jaren programmeerde Het Gospelfestival wereldsterren zoals Solomon Burke, Candi Staton en Kelly Price.

Gospelfestival Amsterdam

Datum : vrijdag 5 en zaterdag 6 september 2008

Locatie : Heineken Music Hall, ArenA Boulevard 590

Website : www.gospelfestival.nl

Noot aan de redactie /

Ingezonden persbericht