Groepstentoonstelling opkomende Schotse kunstenaars bij Grimm Fine Art


NEIL CLEMENTS, ALEX DORDOY en MORAG KEIL exposeren nieuwe schilderijen en installaties op locatie

AMSTERDAM, 20080716 -- Grimm Fine Art presenteert een groepstentoonstelling met een selectie van nieuwe werken van dé drie jonge Schotse kunstenaars van dit moment: Neil Clements, Alex Dordoy en Morag Keil. De tentoonstelling is te zien van 6 september tot en met 9 oktober 2008.

Neil Clements (1982), Alex Dordoy (1985) and Morag Keil (1985) ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de Glasgow School of Art. Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie van Schotse kunstenaars die wonen en werken in Glasgow, een stad die in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van de meeste actieve steden op het gebied van kunst en cultuur in Groot-Brittannië met internationale evenementen zoals het GI Festival en de Glasgow Art Fair.

Neil Clements levert commentaar op het Minimalisme en zijn nalatenschap. Dit wordt ook wel `lo-fi'-formalisme genoemd en is kenmerkend voor het werk van veel kunstenaars in Glasgow. Clements' installaties, schilderijen en `shaped canvases' onderzoeken thema's als heroïsme, melancholie en fetisjisme. Ook dit is een van de kenmerken van deze artistieke beweging. Ongeacht hun specifieke nasmaak -bloedserieus of humoristisch-- benadrukt elk werk de mythische status van zijn referentiebron en wakkert deze opnieuw aan.

De schilderijen op houten panelen en doeken van Alex Dordoy zijn elk op hun eigen manier een hommage aan de schilderkunst. Met composities die soms meesterwerken uit de geschiedenis van de Westerse schilderkunst als uitgangspunt hebben, laat Dordoy zijn kleurkeuze en penseelstreek aan het woord. Sterke licht-donker contrasten, een gevarieerde manier om de verf aan te brengen en een verfrissende samenstelling van verhalende elementen resulteren in mysterieuze scènes met een onbestemd karakter.

Sinds enige jaren is Morag Keil bezig met het onderzoeken van typisch hedendaagse fenomenen zoals de komst van persoonlijke websites en de algemene tendens om privé en publieke sferen door elkaar te laten lopen. In haar werk, dat niet alleen schilderijen en collages maar ook performances, video's en installaties op locatie omvat, geeft zij een beeld van de positieve kant van zulke ogenschijnlijk problematische verschijnselen. Volgens Keil kunnen onderwerping, verval en overgave aan anderen ook demonstraties van kracht en zelfvertrouwen inhouden. Tekenend voor haar werk is de uitdaging om kwetsbaarheid en machteloosheid opnieuw te waarderen.

Grimm Fine Art is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur en op afspraak via 020 422 72 27 of info@grimmfineart.com