Ministerie van Defensie

06-09-2008 17:29

HERDENKING GEVALLENEN NEDERLANDS-INDIàEN NIEUW-GUINEA

Staatssecretaris Jack de Vries heeft vanmiddag namens de Nederlandse regering een krans bij het Nationaal Indië Monument 1945 â 1962 gelegd. Dat gebeurde in Roermond waar de nationale Indië-herdenking plaats had.

Bij deze 21ste herdenking voerden vier F16âs van vliegbasis Volkel een zogenoemde missing-man formation uit. Tijdens dit eerbetoon vlogen de toestellen laag over de begraafplaats.

In zijn toespraak herdacht De Vries de 6229 militairen die bij de strijd in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea hun leven gaven. âDeze militairen streden in dienst van het vaderland en zij verdienen ons respect en onze waardering.â

âEen aantal veteranen is nog in leven en we moeten vooral hun verhalen optekenen, nu dat nog kan. Want wie het verleden niet levend houdt, kan nooit werken aan een toekomst met vrede voor uw kleinkinderen en mijn kinderen. Zekerheden voor de toekomst kunnen we ze helaas niet geven. Wél de lessen uit het verleden. We kunnen ze opvoeden met twee minuten stilte. Met geschiedenis op school. Met het voor(t)leven van respect. Respect voor veteranen. Ook dat houdt het besef van vrijheid en verantwoordelijkheid levend. Al die 6229 militairen brachten daarvoor het hoogste offer en wij herdenken ze hier vandaag. Opdat wij niet vergetenâ, aldus De Vries.

De staatssecretaris memoreerde ook de vele vrijwilligers die meehielpen aan de totstandkoming van het uitgebreide Veteranenbeleid, zoals we dat nu in Nederland kennen.

nationale Indië-herdenking Roermond (23,8 kB)
Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden