Hulpverlening Gelderland Midden

ontruiming

Controle na brand leidt tot ontruiming

WOLFHEZE Zaterdagochtend iets voor 7.00 uur werd de brandweer van Wolfheze gealarmeerd in verband met een automatische brandmelding uit een gebouw van de Gelderse Roos in Wolfheze. Al vrij snel werd doorgegeven dat het ging om een brandende prullenbak die al door bedrijfshulpverleners werd geblust. De brandweer is daarop voor controle ter plaatse gegaan. De brand in de prullenbak bleek te zijn gedoofd, maar op de terugweg naar de uitgang zag de brandweer bij toeval rook in een zijgang. Onmiddellijk werd hier onderzoek naar ingesteld en het brandweerkorps uit Doorwerth gealarmeerd om zonodig assistentie te verlenen. Vanwege de toch aanzienlijke rookontwikkeling is de hele gang ontruimd. Eén bewoner is, met door de rook ontstane klachten, naar het ziekenhuis vervoerd. Enkele anderen zijn, in verband met het inademen van rook ter plaatse behandeld. De rookontwikkeling bleek te zijn veroorzaakt door een brand in een wasmand.

Het is routine dat bij een instelling als de Gelderse Roos de brandweer altijd een controle instelt na een automatische brandmelding. Bij deze melding heeft de BHV organisatie zeer adequaat gereageerd door het vuur, dat in de prullenbak was ontstaan, te doven. Tegelijkertijd startte de BHV organisatie direct met ontruimen van de desbetreffende vleugel. In verband met de rookontwikkeling heeft de brandweer, voorzien van maskers met ademlucht, de ontruiming overgenomen. Hierbij zijn ook enkele bewoners daadwerkelijk uit de kamers gehaald omdat zij daar teveel last hadden van de rook. Eén persoon is in verband met zijn klachten naar het ziekenhuis vervoerd. Het vuur dat in een wasmand was ontstaan heeft ook een deur aangetast, maar verdere uitbreiding is door de snelle blusactie voorkomen.

In totaal heeft de brandweer twee blusvoertuigen en een hoogwerker ingezet. Daarnaast zijn een ambulance en de motorlance ter plaatse geweest voor het bieden van medische hulp.