Bond van Nederlandse Architecten

Maandag, 08 september 2008

Studiemiddag 3D-ontwerpen en het werken met Bouw Informatie Modellen

Op woensdag 10 september vindt de eerste activiteit van de BNA Academie plaats: een studiemiddag over 3D-ontwerpen en het werken met Bouw Informatie Modellen. Een Bouw Informatie Model (BIM) wordt hier en daar al in de bouw toegepast en door de BNA gezien als een belangrijke innovatie binnen de architectenbranche op het gebied van ontwerp en bouwvoorbereiding, maar ook van samenwerking in het bouwproces.

In een Bouw Informatie Model staat informatie van alle partijen die bij hetzelfde bouwproject zijn betrokken zoals opdrachtgever, aannemer en architect. Door het samenvoegen van informatie in één 3D-model ontstaat een betere communicatie tussen bouwpartners. Dit betekent een innovatie van het ontwerpproces en van de samenwerking tussen de bouwpartners, met onder meer een verlaging van de faalkosten en verbetering van de gebouwkwaliteit tot gevolg.

De studiemiddag op 10 september gaat over het belang van 3D-ontwerpen en BIM, en over de manier waarop architectenbureaus zich hierop moeten voorbereiden. Vier sprekers vertellen elk vanuit een ander perspectief over kansen en consequenties. Dit zijn Gerrie Mühren (PSI-Bouw, Bouw Informatie Raad), Hans Moll (Strukton Engineering), Dik Spekkink (Spekkink C&R) en Aart van der Vlist (vdvz architecten). De BNA wil de kennis over 3D-ontwerpen en BIM vergroten onder architecten en hun bureaumedewerkers.

Directeur-Generaal Ondernemen en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, Renée Bergkamp, opent na afloop van de studiemiddag de BNA Academie. Het Ministerie van Economische Zaken zet zich in voor innovatie in de bouw en voor het belang van de participatie van architecten in het vernieuwingsproces.
In het licht van de vernieuwingen in het bouwproces en met het oog op de bouwopgave van de toekomst ondersteunt de BNA Academie architectenbureaus en hun medewerkers het vakmanschap te verbreden en te verdiepen en het ondernemerschap verder te professionaliseren. Het doel is de rol en positie van de architect in het bouwproces te versterken.