Gemeente Sneek


eerste kwalificatieplichtambtenaar in fryslân

Gemeente Sneek beëdigt eerste kwalificatieplichtambtenaar in Fryslân

Burgemeester drs. A.A.M. Brok beëdigt deze week mevrouw Corrie Klat als kwalificatieplichtambtenaar. Zij is de eerste in Fryslân met zo'n functie. De functie van de
kwalificatieplichtambtenaar is te vergelijken met die van leerplichtambtenaar, maar richt zich op jongeren in het MBO-onderwijs.

De kwalificatieplichtambtenaar is al druk aan het werk. Deze week benadert zij jongeren die zich ondanks hun inschrijving voor het MBO nog niet op school gemeld hebben. Deze actie is een onderdeel van het 'Preventieproject' dat deze zomer binnen de Zuidwesthoek in goede samenwerking tussen de betrokken VMBO,- en MBO scholen en de gemeente Sneek is uitgevoerd. Met het 'Preventieproject' worden jongeren nauwlettend gevolgd tijdens hun overstap van het VMBO - naar het MBO onderwijs.

Sneek heeft in Zuidwest Friesland de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie en is contactgemeente op het gebied van melding, registratie en begeleiding van voortijdige schoolverlaters. De beëdiging van de kwalificatieplichtambtenaar in Sneek is de eerste in een reeks binnen de Zuidwesthoekgemeenten. De gemeente Sneek ziet onderwijs en daarmee ook de kwalificatieplicht als een belangrijk onderdeel van haar integraal jeugdbeleid.

Het ministerie van Onderwijs heeft de week van 8 tot 12 september uitgeroepen tot een landelijke actieweek om daarmee aandacht te vestigen op het hoge aantal voortijdige schoolverlaters (VSV-ers). Met een VSV-er wordt een jongere bedoeld die op het moment van het bereiken van de 23-jarige leeftijd geen startkwalificatie heeft gehaald. Een startkwalificatie is een VWO, - HAVO of een MBO diploma, minimaal niveau 2. Om het belang van de startkwalificatie te onderstrepen en om wettelijk meer mogelijkheden te hebben op het gebied van handhaving is in 2007 de kwalificatieplicht ingevoerd. De kwalificatieplicht maakt deel uit van de leerplichtwet.