Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


10.09.2008

MVO-importen en -exporten nemen toe

De import van olie- en vetproducten is in de eerste helft van dit jaar beduidend toegenomen ten opzichte van dezelfde periode van 2007. Het uitvoervolume steeg eveneens. Er had weliswaar minder doorvoer van oliezaden plaats, alle andere categorieën gaven een duidelijke stijging te zien. Dit blijkt uit de voorlopige in- en uitvoergegevens van MVO over de periode januari t/m juni 2008.

De groei van de invoer doet zich in alle hoofdcategorieën voor: oliezaden, plantaardige oliën, dierlijke vetten en visolie, eetbare producten en vetzuren en bijproducten. De opvallendste ontwikkelingen zijn de flinke toename van de import van raapzaad (ten koste van die van zonnebloempitten), ruwe palm-, soja- en zonnebloemolie, rauw varkensvet en gesmolten eetbaar rundvet en raffinagevetzuren. Bewerkte palm- en raapolie en plantaardige lecithine werden minder ingevoerd.

Bij de uitvoer valt op de flinke daling van sojabonen (veelal doorvoer) en de groei bij raap-, palm- en sojaolie. Er werden meer dierlijke vetten uitgevoerd, waarbij het opvalt dat de uitvoer van vetmengsels iets terugliep en die van rund- en varkensvetten toenam. De cijfers geven verder een groei van de export van spijsvetten, industriële en raffinagevetzuren en een terugloop bij margarines en mayonaises te zien (zie bijgaande beknopte overzichtstabel).

Nadere inlichtingen over de MVO-handelsstatistieken worden verstrekt door Jos van Leeuwen, tel. 070-3195122, e-mail leeuwen@mvo.nl.