"Geef regio Schiphol een meer duurzaam perspectief"

10/09/2008 13:01

Dorpsraad Zwanenburg

Persbericht 10 september 2008

Oproep dorps- en wijkraden aan partijen Alderstafel

"Geef regio Schiphol een meer duurzaam perspectief"

Iedere vier of vijf jaar is de vraag aan de orde hoe Schiphol zich verder kan ontwikkelen binnen de milieuvoorwaarden. Dit betekent dat de ene periode van onrust en onzekerheid, over wat de gevolgen voor de omgeving zullen zijn, nog niet is vergeten wanneer de volgende zich al weer aandient. De onderzoeken, die daarbij komen kijken, kosten de overheid en de luchtvaartsector veel geld en energie. De onzekerheid in de omgeving blijft intussen voortduren, waardoor bedrijven, bestuurders en bewoners worden belemmerd bij het maken van plannen. Dit kan en moet anders vinden dorps- en wijkraden in de regio.

23 Dorps- en wijkraden in de omgeving van Schiphol hebben een open brief gestuurd aan de partijen die deelnemen aan de z.g. Alderstafel. Dit overleg, onder voorzitterschap van voormalig minister en commissaris van de Koningin Hans Alders, brengt op verzoek van de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM binnenkort een advies uit over de ontwikkeling van Schiphol op middellange termijn (t/m 2020). Als geen eenstemmig advies kan worden uitgebracht worden de beslissingen in Den Haag genomen zonder inbreng van de omgeving en is de toekomst voor Schiphol en de regio waarschijnlijk weer voor geruime tijd onzeker.

De partijen aan de Alderstafel zijn de luchtvaartsector, de lokale bestuurders, de vertegenwoordigers van bewoners en het rijk. In de bewonersdelegatie zijn de dorps- en wijkraden niet rechtstreeks vertegenwoordigd. Deze delegatie bestaat uit de bewonersvertegenwoordigers van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) en de Vereniging Gezamenlijke Platforms.

De dorps- en wijkraden staan dicht bij alle inwoners voor wie de uitkomsten van het overleg van grote betekenis zijn. Dat zijn niet alleen de inwoners die zich tegen Schiphol willen verzetten maar ook degenen die dat niet willen omdat zij het belang van Schiphol inzien en wellicht daar zelfs hun boterham verdienen. Voor al deze inwoners vinden de dorps- en wijkraden een meer duurzaam toekomstperspectief van belang. Bedrijven en bestuurders kunnen hun plannen beter afstemmen op de toekomst als de ontwikkeling van Schiphol voor een langere periode duidelijk is. Het advies is van groot belang voor zowel welvaart als welzijn in de regio.

Daarom roepen de dorps- en wijkraden In een open brief de partijen aan de Alderstafel op om zich tot het uiterste in te spannen om tot een eenstemmig advies aan de ministers te komen. Zij vragen de partijen zo nodig deelbelangen ondergeschikt te maken aan het grote belang van een meer duurzaam perspectief voor bestuurders, bedrijven en inwoners in de regio.

Bijlage: open brief