CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fweb3134CornelisVisser.j pg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 10 september 2008 -
-
Greenpeace brengt levens van vissers in gevaar

CDA-europarlementariër Cornelis Visser heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over het dumpen van grote stenen in zee ten westen van het eiland Sylt door Greenpeace. Het is in strijd met internationale afspraken en vissers en vissersschepen worden zo in gevaar gebracht.

Internationale afspraken* verbieden dit soort levensgevaarlijke praktijken. Het aanvissen van deze stenen kan vissersboten doen kapseisen en de bemanning in gevaar brengen. Zeker omdat de exacte locatie van de stenen niet bekend is en er geen markering is. In het betreffende zeegebied vissen veel kleine visserschepen ( maximaal 24 meter en 300 pk) uit Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

Cornelis Visser: " Ik vraag de Europese Commissie om actie in deze kwestie. De betreffende lidstaat, Duitsland, dient de sancties uit de EU Richtlijn inzake verontreiniging vanaf schepen toe te passen en Greenpeace te dwingen de stenen zo snel mogelijk op te ruimen. Deze internationale regels gelden voor iedereen."


* De Internationale Conventie voor de Preventie van Verontreiniging van Schepen (1973) als aangepast bij het Protocol van 1978 (Marpol) en EU Richtlijn 2005/35/EG inzake verontreiniging vanaf schepen en invoering van sancties voor inbreuken.

---