DBC Onderhoud

Overdracht DIS aan DBC-Onderhoud afgerond

De overdracht van de verantwoordelijkheid voor het beheer van het DBC Informatiesysteem (DIS) is afgerond met de feestelijke ondertekening van de bijbehorende contracten en met de aanstelling van Eise Douma als manager DIS.

Eise Douma, de nieuwe manager DIS, geeft aan wat er in de komende periode bij het DIS gaat gebeuren.

Feestelijke overdracht DIS op 5 september 2008.

Helemaal vooraan zet ik het optimaliseren van de kwaliteit van de data. Een database heeft pas waarde als de input juist en volledig is. Er is al begonnen met het aanduiden van die informatie die wel juist en volledig is (flaggen). Belangrijk is het samenspel met de betrokken partijen in deze.
Een heldere beschrijving van ieders verantwoordelijkheid en rol in dat proces zal moeten leiden tot een duidelijke taakverdeling. Inventarisatie van de problematiek moet leiden tot een verbetertraject met gebruikmaking van een deugdelijk instrumentarium. Zo kunnen we gaandeweg gezamenlijk de kwaliteit van de DIS-data op een goed niveau brengen. Dat heeft absoluut de hoogste prioriteit, omdat we daarmee in staat zijn om het DIS ook echt te laten zijn waar het voor bedoeld was, een rijke bron van stuurinformatie voor de gezondheidszorg in Nederland.

Naast het optimaliseren van de kwaliteit van data zie ik de opbouw van het DIS beheer binnen DBC-Onderhoud als tweede belangrijke taak. Nu de verantwoordelijkheid hiervoor bij DBC-Onderhoud is gekomen, neemt DBC-Onderhoud ook de verantwoordelijkheid voor de (onderhanden) projecten over. De feitelijke overdracht van de projecten en de bijbehorende organisatie van Logica/CMG naar DBC-Onderhoud zal komend jaar gebeuren. Op deze manier kunnen we de projecten direct aansturen, zodat er zowel een adequate uitvoering van bestaande projecten is, maar er ook snel en effectief ingespeeld wordt op ontwikkelingen en ontwikkelingswensen van het veld.

Dit alles is bedoeld om voluit te kunnen werken aan de versterking en het bekendmaken van de DIS functie als uniek informatieplatform. Het gaat om het uitnutten van een schat aan informatie, binnen de eigendomskaders en overige juridische kaders, ten behoeve van de diverse partijen in de zorg.

Dat zal niet een, twee, drie, gereed zijn: eerst moet de basis optimaal zijn. Parallel daaraan willen we een infostore ontwikkelen , een inquiryplatform gevoed en gedragen door de uiteindelijke gebruikers, omgeven door glasheldere communicatie.

Eise Douma is per 1 september 2008 aangesteld als manager DIS. Vanaf 1 januari 2009 is hij voltijds aanwezig. Eise Douma is oud gemeenteraadslid van Leusden en heeft onder meer als fraudecontroleur bij de Belastingdienst en als hoofd van de toezichtsafdeling van de Stichting uitvoering Omslagregelingen een vangnet voor(voormalig) particuliere ziektekostenverzekeraars ten aanzien van particulier verzekerden met hoge risicos zijn sporen in de zorgvuldige omgang met en toepassing van gevoelige data ruimschoots verdiend. Eise Douma is te bereiken via e.douma@dbconderhoud.nl.

Klik hier voor meer informatie over het DIS.

© DBC-Onderhoud