Dienstenbond CNV

Nieuws

9 september 2008

Cao-onderhandelingen AEGON komen op stoom

De cao-onderhandelingen van Aegon beginnen zo langzamerhand een cruciale fase te bereiken. Het zijn tot nu toe vruchtbare onderhandelingen, maar er zijn nog wel een aantal zware noten te kraken over koop en verkoop van vrije tijd en over het nieuwe salarisgebouw.

Op 2,3 en 8 september 2008 hebben CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties met Aegon stevig onderhandeld over uw nieuwe CAO. De ledenbijeenkomsten hebben in ieder geval bij Aegon begrip gebracht over onze inzet. Desalniettemin wil zij wel een arbeidsvoorwaardenpakket met een nieuw loongebouw en veel flexibiliteit. Voor ons is het uitgangspunt dat medewerkers voor wat betreft salaris en verlof kunnen behouden wat zij hebben. En het valt niet mee om dat bij elkaar te brengen.

Toch beginnen de contouren van de CAO wel zo langzamerhand duidelijk te worden:

* Er komt een flexbudget, maar uit welke elementen dat zal bestaan is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de afspraak die wij kunnen maken over het kopen en verkopen van dagen;
* Het voorstel met betrekking tot het vervoersbudget is vervallen;
* De afspraken over arbeidsduur blijven gehandhaafd. Dat betekent dat een fulltimer 38 per week werkt, maar ook kan kiezen voor 36 of 40 uur per week. Ook blijft de mogelijkheid van 13 adv-dagen bestaan;

* Er komt een studie naar levensfasegericht personeelsbeleid, waarin gekeken zal worden hoe je arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk maakt voor zowel jongeren als ouderen. Daarin wordt ook de huidige arbeidsduurvermindering van ouderen betrokken;
* Ook komt er een pilot over ervaringscertificaten. De bedoeling is dat medewerkers die wel ervaring hebben, maar geen diploma, hun ervaring erkend krijgen middels een certificaat. Dit was een CNV Dienstenbond-voorstel.

Lastige onderwerpen zijn nog:

* het nieuwe loongebouw, met de daarbij behorende stijging in de schalen;

* overgangsmaatregelen voor de overgang van het oude naar het nieuwe loongebouw;

* hoeveel dagen je maximaal kan kopen en verkopen, essentieel voor het flexbudget;

* loonsverhoging en looptijd.

Omdat er nog onderwerpen zijn waarover stevig onderhandeld moet worden, is er nog geen totaalbeeld van uw cao. En natuurlijk zullen wij het totaal ter stemming aan u voorleggen.

Op 1 oktober 2008 praten wij weer verder. Tussentijds zal er in een technisch overleg met deskundigen over het loongebouw gesproken worden. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte. Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl). 023-5651052.