Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitzending Netwerk over verwaarlozing paarden

10 september 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister reageert op een uitzending van het programma Netwerk over verwaarlozing van paarden. De minister is bekend met het toenemend aantal meldingen hierover.

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
3 september 09-LNV-103 DL. 2008/2266 10 september 2008

Uitzending Netwerk over verwaarlozing paarden

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
10 september 2008 DL. 2008/2266 2

D i rectie Landbouw

Geachte Voorzitter,

De vaste Kamercommissie voor LNV heeft mij verzocht te reageren op de uitzending van Netwerk van 28 augustus jl. over de sterk toegenomen verwaarlozing van paarden, zoals geconstateerd door de Landelijke Inspectiedienst.
In de uitzending wordt naar voren gebracht dat een trend gaande lijkt dat steeds meer mensen een paard of pony aanschaffen zonder dat zij voldoende kennis hebben om deze goed te verzorgen, wat uiteindelijk kan leiden tot gezondheids- en welzijnsproblemen. Dit blijkt mede uit het toegenomen aantal meldingen van verwaarlozing bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en het aantal bezoeken en acties dat de LID naar aanleiding hiervan onderneemt. Er wordt aangegeven dat deze groep paardenhouders meer educatie nodig heeft.
Mij is bekend dat het aantal meldingen van verwaarlozing toeneemt. Zoals ook aangegeven in mijn brief van 28 februari dit jaar waarin ik antwoord geef op vragen van het lid Van Gent over verwaarloosde pony's, heeft de Landelijke Inspectiedienst in 2007 50 processen-verbaal opgemaakt aangaande paarden en/of pony's, op basis van artikel 37 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Daarnaast zijn 73 paarden en pony's in beslag genomen. Hierbij betrof het zes paarden van een commerciële instelling. De andere paarden zijn in beslag genomen bij particulieren. Voor de eerste helft van 2008 zijn dat 40 processen-verbaal en 22 inbeslagnames. In 2007 zijn door de Algemene Inspectiedienst (AID) zes paarden in beslag genomen van een commerciële instelling. In 2008 zijn er nog geen inbeslagnames geweest.
Op de vraag wat ik voornemens ben te doen, indien zelfregulering door de paarden- en ponyhouderij deze gevallen verwaarlozing niet ondervangt, heb ik in februari jl. aangegeven dat ik eerst de sector de gelegenheid zal geven om met welzijnsverbeterende maatregelen te komen op het gebied van huisvesting, voeding, training en transport. Met de Sectorraad Paarden (SRP) heb ik afgesproken dat zij dit jaar komen met een Plan van aanpak, met een uitrolperiode van 3 jaar. De SRP is hier hard mee bezig.

De diversiteit aan spelers binnen de sterk groeiende sector is echter groot, en loopt uiteen van beroepsmatig zeer professionele fokkers tot de individuele burger die hobbymatig een enkel paard houdt. De SRP en de bij de SRP aangesloten organisaties vormen belangrijke kanalen voor kennisverspreiding en voorlichting, maar de in de uitzending van Netwerk aangegeven doelgroep is ook voor hen een lastig te bereiken groep. Veelal zijn het namelijk mensen die noch zijn aangesloten bij één van de organisaties van de SRP, noch bij een andere organisatie die zich met paarden(welzijn) bezig houdt. Op dit moment loopt in opdracht van LNV een onderzoek van LEI-Wageningen UR en ASGWageningen UR naar hoe verschillende typen paardenliefhebbers beter bereikt kunnen worden met bestaande (en nieuw ontwikkelde) kennis over de preventie en vermindering van welzijnsproblemen bij paarden. Het onderzoek wordt dit najaar afgerond. De SRP en Wageningen UR werken hierin nauw samen en de SRP zal gebruik maken van de uitkomsten van het onderzoek voor de nadere invulling van hun Plan van Aanpak. Dan wordt naar verwachting ook duidelijker op welke manier de in de uitzending van Netwerk bedoelde groep daadwerkelijk en effectief bereikt kan worden.

Ik zal dit najaar in overleg met de SRP en de Wageningse onderzoekers bezien welke acties ondernomen moeten worden om deze doelgroep op een effectieve manier te bereiken. Daarbij zullen we ook samenwerking zoeken met andere organisaties zoals de Dierenbescherming.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Meer informatie

* Uitzending Netwerk over verwaarlozing paarden Kamerstuk | 10-09-2008 | PDF-Document, 36 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel