SARA


gepubliceerd op woensdag 3 september 2008

Minister Plasterk opent nieuwe supercomputer Huygens bij SARA

Dit is een gezamenlijk persbericht van SARA en NCF

Amsterdam, 3 september - Op donderdag 11 september wordt de nieuwe Nationale Supercomputer 'Huygens' officieel geopend door dr. Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De opening vindt plaats in de Turingzaal (Z011), Science Park Amsterdam, Kruislaan 413, 1098 SJ Amsterdam. SARA verzorgt, als nationaal supercomputingcentrum, de dienstverlening rondom Huygens. Het systeem is aangeschaft met behulp van subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op advies van de Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF).

De supercomputer Huygens is van belang om in Nederland wetenschappelijk onderzoek op topniveau mogelijk te maken. Huygens wordt ook ingezet voor het aanpakken van belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, watermanagement, verbetering van medische zorg, geluidshinder en schone energie. Het systeem zal worden gebruikt door honderden wetenschappers en maakt deel uit van het Europese supercomputergrid.

Dr. Anwar Osseyran, directeur SARA: "De komst van het nieuwe systeem is een grote stimulans voor de kenniseconomie en het concurrentievermogen van Nederland. Doordat complexer onderzoek mogelijk wordt - denk aan het aanpakken van grotere problemen, complexere simulaties met nog meer variabelen of met hogere resolutie, etc. -, kunnen wetenschappers in Nederland hun onderzoek sneller en efficiënter uitvoeren en nieuwe ontdekkingen maken. Dit resulteert in meer wetenschappelijke publicaties, nieuwe toepassingen en hopelijk ook meer Nederlandse patenten."

Dr. Patrick Aerts, directeur NCF: "Sinds de oprichting van NCF in 1990, kunnen Nederlandse wetenschappers gebruik maken van state-of-the-art computerfaciliteiten in Nederland. Het totaal aan voorzieningen omvat zeer geavanceerde computersystemen zoals supercomputers maar ook data-opslag en -verwerking, grids en visualisatie. Het Huygens-systeem is een onmisbaar element in dit totaal aan voorzieningen en vormt daarvan voorlopig de top van de piramide. Hij voorziet in de steeds groeiende behoefte aan rekencapaciteit op topniveau."

Met de ingebruikname van Huygens krijgen wetenschappers de beschikking over een maximale rekencapaciteit van 60 Teraflop/s. Dit betekent dat het systeem een theoretische piekprestatie van 60.000 miljard berekeningen per seconde kan behalen. Huygens heeft 3328 4.7 GHz processorcores, 15616 GB werkgeheugen en 972 TB diskcapaciteit. Het nieuwe systeem is een IBM Power 575 Hydro-Cluster, gebaseerd op IBM POWER6-chiptechnologie.

Meer informatie

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten is het nationale Supercomputing en grid servicecentrum en levert een compleet pakket geavanceerde ICT-diensten op het gebied van high performance computing & visualisatie, high performance networking, griddiensten en andere e-Science-diensten. SARA is een van de belangrijkste ICT supernodes in Europa en een Tier-1 center voor CERN. De meest aansprekende activiteiten en faciliteiten bij SARA zijn de nationale capacity en capability supercomputers, het Network Operations Center van het academische high-bandwidth netwerk SURFnet, het optische exchange point NetherLight dat vele National Research and Education Networks met elkaar verbindt, en de eerste Europese Virtual Reality CAVE(TM).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marina den Hartog tel. +31 (0)20 592 8009, email: m.den.hartog@sara.nl, Axel Berg, tel. +31 (0)20 592 3000, email: axel@sara.nl, of Walter Lioen, tel. +31 (0)20 592 3000, email: lioen@sara.nl.

Over NCF
NCF is een onafhankelijke stichting onder de paraplu van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NCF is verantwoordelijk voor de high-end computing infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. www.nwo.nl/ncf

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Naomi Messing tel +31 (0)70 3440526, email: messing@nwo.nl of Peter Michielse tel: +31 (0)70 3440531, email: michielse@nwo.nl.