Korps Landelijke Politiediensten

Grossier in verkeersovertredingen klemgereden

Driebergen, 11-09-2008 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft woensdag 10 september 2008 omstreeks 22.30 uur een 41-jarige man uit Nieuwegein op de rijksweg A12 ter hoogte van Bunnik klemgereden en bekeurd. De man grossierde in verkeersovertredingen, gaf een valse naam op en reed met een ingevorderd rijbewijs.

Ter hoogte van Utrecht passeerde de man met een Mercedes S500 met hoge snelheid de onopvallende videoauto van het KLPD. De man reed ter hoogte van Bunnik met een gemiddelde gecorrigeerde snelheid van 172 km/uur terwijl daar 100 km/uur was toegestaan. Ter hoogte van de afslag Driebergen kreeg hij een teken volgen politie, waaraan hij geen gevolg gaf. Hij reed in eerste instantie mee de afslag op, maar op het laatste moment ging hij via het witte puntstuk weer de A12 op richting Arnhem. Tussen Driebergen en Maarn reed hij met hoge snelheid en haalde voertuigen over de vluchtstrook in met snelheden van 160 tot 180 km/uur. Ter hoogte van Maarn verliet hij de autosnelweg en negeerde bij de provinciale weg het rode verkeerslicht en sloeg links af richting Amersfoort. Op de volgende kruising negeerde hij opnieuw het rode licht en reed met hoge snelheid de A12 weer op richting Utrecht.

Klemgereden
De Mercedes liep bij een snelheid van 210 km/uur uit op het onopvallende surveillancevoertuig en haalde opnieuw met hoge snelheid rechts in over de vluchtstrook. Nadat Driebergen weer was gepasseerd is hij op de A12 met drie surveillancevoertuigen van het KLPD klemgereden. Geen van de voertuigen raakten hierbij beschadig. De drie mannen in het voertuig, in de leeftijd van 41, 20 en 14 jaar, zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau in Driebergen. De bestuurder gaf in eerste instantie een valse naam op. Later bleek dat zijn rijbewijs in een eerder stadium door de politie was ingevorderd. Het rijbewijs had hij nog niet ingeleverd omdat hij het kwijt was. De auto is in Driebergen gestald. De mannen zijn na verhoor in vrijheid gesteld.

Flauw gevallen
De man verklaarde dat hij een telefoontje had gekregen dat zijn vrouw was flauw gevallen en dat hij nog een invalide dochter thuis had. Op verzoek nam de politie Utrecht polshoogte op de opgegeven locatie. Zijn vrouw lag echter te slapen en wist van niets. Later verklaarde hij dat hij bang was dat hij nog boetes open had staan en de aanhouding door de politie wilde vermijden. De man was wel een bekende van de politie, maar had geen boetes meer open staan.