Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Nederland leunt te zwaar op Europese aanpak klimaatprobleem Balkenende moet nú regie nemen in klimaatbeleid

Amsterdam, 11 september 2008 - Uit de vandaag verschenen Milieubalans van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat het Nederlands Klimaatbeleid faalt. Nederland verwacht teveel van de Europese aanpak van het klimaatprobleem, en doet zelf te weinig. Daardoor loopt ons land kans om te blijven steken op de helft van de beoogde reductie van broeikasgassen in 2020. Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie: "Het uitkomen van de Milieubalans is het zoveelste teken aan de wand dat het huidige beleid faalt, terwijl de urgentie om het klimaatprobeem aan te pakken met de dag toeneemt. Wij roepen Minister-President Balkenende op om de regie te nemen en direct maatregelen te treffen."

Wetenschappers verwachten dat binnen enkele jaren de Noordpool 's zomers ijsvrij is. En Cees Veerman waarschuwde als voorzitter van de Deltacommissie vorige week dat de zeespiegel aan het eind van deze eeuw mogelijk met 1,20 meter is gestegen. In landen als Bangladesh zullen miljoenen mensen de komende decennia moeten verhuizen, omdat hun leefgebied wordt bedreigd door de stijgende zeespiegel en overstromende rivieren. Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken moet de uitstoot van broeikasgassen in de industrielanden binnen tien jaar sterk dalen. Met het huidige beleid komt die trendbreuk niet in zicht.

De Milieubalans laat zien dat het kabinetsbeleid zwaar leunt op een te optimistische inschatting van wat Europa voor ons gaat doen. Het uitstel van de normering van de CO2 -uitstoot voor auto's door het Europees parlement, vorige week, rechtvaardigt dat optimisme allerminst. En de verplichte quota voor biobrandstoffen die Europa wil opleggen komt het klimaat niet ten goede, concludeert de Milieubalans, omdat de CO2-reductie beperkt is of zelfs negatief kan zijn. Milieudefensie roept Balkenende dan ook op om niet te wachten op Europa.

Verhaak: "Het kabinet moet nu aan de slag. Als eerste moet ze aanvullende maatregelen treffen, zoals vervuilers veel zwaarder belasten en investeringen in schone energie en energiebesparing financieel aantrekkelijk maken. Daarnaast moet het kabinet zo snel mogelijk een Klimaatwet invoeren, waarin een jaarlijkse vermindering van broeikasgassen met 3 procent wettelijk wordt vastgelegd." Milieudefensie pleit samen met dertig maatschappelijke organisaties voor de invoering van een Klimaatwet in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk en Finland is er al een Klimaatwet in de maak en de Amerikaanse staat Californië heeft al een dergelijke wet.

Milieudefensie protesteert vandaag in de Hofvijfer voor het torentje van Balkenende tegen het falende klimaatbeleid van dit kabinet.

Voor meer informatie en foto's / opnames van de actie in de Hofvijver:

Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333, ter plekke 06-29593873 www.klimaatwet.nl www.milieudefensie.nl


---