Gemeente Haaksbergen

Visie voor welzijn gereed

Welzijn bestrijkt een breed terrein. Dat gaat van sport tot zorg en van kunst en onderwijs tot mantelzorg en ouderenbeleid. Voor al deze deelterreinen is beleid ontwikkeld, maar een overkoepelende visie die voor samenhang zorgt ontbrak tot voor kort. Inmiddels is die (concept) visie er. Met uitgangspunten en ambities op het gebied van welzijn. En als opmaat naar mogelijk nieuwe welzijnsvoorzieningen.

Aan de welzijnsvisie is een tijdje gesleuteld. Vorig jaar werden al voorbereidingen getroffen door informatie te verzamelen bij inwoners en maatschappelijke instellingen. Zij konden via onder andere een vragenlijst, interviews en tijdens conferenties aangeven hoe tevreden zij zijn over allerlei voorzieningen op het gebied van welzijn en wat ze missen. De informatie uit de onderzoeken is gebruikt voor het uitwerken van een tweetal visies: het Wmo-beleid dat begin dit jaar is vastgesteld en de huidige Welzijnsvisie. De Welzijnsvisie is kaderstellend en richtinggevend en bevordert de samenhang tussen de diverse vormen van welzijn.

Blinde vlekken

Dat wordt ondermeer zichtbaar in een matrix, waarin duidelijk wordt op welke welzijnsgebieden de gemeente al actief is en welke (nog) niet. De `blinde vlekken' worden zichtbaar. Deze matrix wordt momenteel verder uitgewerkt. Het college gaat hem eind september nader bestuderen en zich bezinnen of er nog iets extra's moet gebeuren op het gebied van ouderen, veiligheid, sport, jeugdbeleid, onderwijs, kortom op alle welzijnsterreinen. Wanneer het college een stelling heeft ingenomen gaat er een advies naar de raadscommissie.

Inspraak

Maar voor nu loopt nog een inspraakperiode, waarbij men kan reageren op de overkoepelende Welzijnsvisie. De inspraak start 10 september en duurt zes weken. U kunt de stukken hier downloaden of inzien bij de receptiebalie in het gemeentehuis.

pdf-document Welzijnsvisie