Gemeente Bussum

Inwoners tevreden over gemeente

De inwoners van Bussum zijn in het algemeen tevreden met de gemeentelijke diensten en voorzieningen. Dit blijkt uit de resultaten van de landelijke gemeentemonitor "De Staat van de Gemeente".

De gemeente Bussum, die het afgelopen voorjaar meedeed aan dit onderzoek, scoorde daarbij bovengemiddeld. In totaal deden dit voorjaar 34 gemeenten mee aan het onderzoek, waaronder 12 gemeenten met 25.000 tot 50.000 inwoners. Hierdoor is nu niet alleen bekend hoe inwoners over onze gemeente en de dienstverlening denken, maar vooral ook hoe dat staat in verhouding tot de resultaten in de andere deelnemende gemeenten.

Het onderzoek `De Staat van de Gemeente' richt zich op de beleving van de inwoners vanuit vijf verschillende invalshoeken:

Als kiezer: beoordeeld wordt hierbij de kwaliteit van politiek en bestuur.

Als onderdaan: beoordeeld wordt de kwaliteit van orde en gezag. Als wijkbewoner: beoordeeld worden de diverse voorzieningen. Als klant: de beoordeling van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Bijv. zijn de openingstijden voldoende en duidelijk? Zijn de ambtenaren aan het loket van de gemeente correct en vriendelijk? Als belastingbetaler: beoordeeld wordt of de gemeentelijke woonlasten in verhouding staan met de woonkwaliteit in de gemeente. Ook wordt gekeken of de gemeente de zaken financieel goed op orde heeft en of de interne gang van zaken bij de gemeente in orde is.

Bij een vergelijking met de andere deelnemende gemeenten van 25.000 tot 50.000 inwoners (Bussum telt circa 31.000 inwoners) scoort Bussum volgens de landelijke gemeentemonitor bij de meeste invalshoeken beter dan gemiddeld. Alleen bij het onderdeel `de burger als klant' ligt de score van Bussum met 7,0 precies op het gemiddelde van de andere betrokken gemeenten. Bij de andere vijf invalshoeken waren de scores voor Bussum: de burger als kiezer: 5,8 (gemiddeld 5,4); als klant 7,0 (gemiddeld 7,0); als onderdaan 6.2 (gemiddeld 5,9); als wijkbewoner 6,7 (gemiddeld 6,5) en als belastingbetaler 6,6 (gemiddeld 6,1). Hierbij is het cijfer 5,5 neutraal: niet voldoende en niet onvoldoende. Voor meer informatie over de "Staat van de Gemeente" zie www.Bussum.nl