Gerechtelijke organisatie

Zaak van verdachte M.G. in Holleederproces teruggewezen naar rechtbank

Amsterdam, 11 september 2008 - In de zaak van een van de verdachten in het Holleederproces heeft het gerechtshof te Amsterdam vandaag bepaald dat de zaak moet worden teruggewezen naar de rechtbank te Haarlem.

Anders dan de rechtbank is het hof van oordeel dat een door het openbaar ministerie gevorderde uitbreiding van de tenlastelegging wel toelaatbaar is. Het gaat daarbij om een uitbreiding die inhoudt dat de verdachte M.G. heeft deelgenomen aan een organisatie die het plegen van misdrijven ten nadele van C.H. tot oogmerk heeft gehad. Eerdere mededelingen aan de verdachte dat hij niet zou worden vervolgd voor het deelnemen aan een criminele organisatie zagen op een zeer ruim omschreven organisatie. Naderhand heeft het openbaar ministerie deze ruime omschrijving vervangen door een omschrijving van een specifiek aan de verschillende verdachten toegeschreven betrokkenheid. Dat is volgens het hof toelaatbaar en die eerdere mededelingen aan de verdachte staan niet aan vervolging voor dit op hem toegespitste aandeel in de criminele organisatie in de weg.

Omdat een verdachte recht heeft op behandeling van de feiten in twee instanties en de raadsman heeft aangegeven dat te wensen heeft het hof de zaak teruggewezen naar de rechtbank, die immers nog niet had geoordeeld over dit feit.

Ten aanzien van de feiten waarvan de verdachte door de rechtbank was vrijgesproken had het openbaar ministerie te kennen gegeven daarin te berusten. Reden voor het hof het openbaar ministerie wat dat betreft niet ontvankelijk te verklaren in het hoger beroep, nu het daarbij immers geen belang meer heeft.

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 11 september 2008 Naar boven