FNV

visual

11-9-2008

Acties van schoonmakers Center Parcs succesvol

De schoonmakers van Center Parcs hebben het eindelijk voor elkaar: ze krijgen gelijk loon voor gelijk werk, ontslagen werknemers mogen terugkomen en er komt een vorm van medezeggenschap. FNV Bondgenoten, schoonmaakbedrijf Menke en Center Parcs hebben na acht maanden strijd een oplossing gevonden voor het conflict rond de schoonmakers van het Limburgse vakantiepark Het Heijderbos in Heijen.

Alle schoonmakers krijgen vanaf 1 april 2008 Nederlands salaris en toeslagen. Dit betekent een salarisverhoging met terugwerkende kracht voor veel Duitse inleenkrachten. Verder worden alle ontslagen werknemers gerehabiliteerd.

Dolblij Vakbondsbestuurder Ron Meyer is dolblij. Zijn respect gaat vooral uit naar de schoonmakers zelf.

"Het is een triomf van moedige mensen", jubelt hij. "Zij hebben maandenlang actiegevoerd, zijn naar de eigenaar van Center Parcs in Parijs gegaan en op de burgemeester van Gennep afgestapt om haar erbij te betrekken."

Schoonmaakster en actievoerder Sonja Kippes toont zich eveneens verheugd. "Dit toont onze kracht. Nu kunnen we met heel veel plezier weer aan het werk."

Een voorbeeld voor allen Meyer vindt het akkoord een voorbeeld voor werknemers in alle sectoren. "Als de schoonmakers na acht maanden zo'n strijd kunnen winnen, kan iedereen dat."

De problemen bij het vakantiepark zijn begonnen in januari toen het concern besloot in zee te gaan met het Duitse schoonmaakbedrijf Menke. Dat weigerde Duitse schoonmakers op dezelfde manier te belonen als hun Nederlandse collega's.

Wie zijn mond opentrok liep het risico op straat te belanden, wat met zeker dertig schoonmakers is gebeurd.

Solidariteit Daarom is Meyer ook zeer tevreden met het sluitstuk van het akkoord dat is bereikt: een vorm van werknemersvertegenwoordiging. "Zo kunnen we bovendien de naleving van de afspraken beter in de gaten houden." Hij roemt tot slot de internationale solidariteit. "We hebben steun gehad van Belgische, Franse en Duitse collega's. In Duitsland zijn er zelfs hele toestanden over ontstaan. Menke is nu ook in gesprek met de mensen daar. Wij staan er nu voor hen. Het is onze plicht onze Duitse vrienden te steunen."

Organizing De actie van de schoonmakers is voor FNV Bondgenoten een geslaagd voorbeeld van een nieuwe methode van vakbondsacties, zegt voorlichter Marco van Moort. Het zogeheten `organizing principe' is in Amerika populair geworden. De vakbond zoekt aansluiting bij natuurlijke leiders van spontane acties van werknemers. Die worden zoveel mogelijk gesteund; de bond voert de acties dus niet zelf, maar faciliteert ze. "In de eerste plaats doen we dat natuurlijk in het belang van deze mensen, maar het levert ook nieuwe leden op", zegt Van Moort.

Overzicht acties van FNV Bondgenoten in schoonmaakbranche