Ministerie van Defensie

11-09-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

1 tot en met 7 september

De kist met het lichaam van Jos ten Brinke wordt op Kamp Holland naar een transportvliegtuig gedragen. - Foto: Joyce Stevens/AVDD

De week werd overschaduwd door een aanslag met een Improvised Explosive Device (IED), waarbij afgelopen zondag soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke is omgekomen. Vijf andere militairen van Task Force Uruzgan (TFU) raakten gewond, waarvan één ernstig. Vier gewonden zijn inmiddels overgebracht naar Nederland voor verdere medische behandeling. De vijfde herstelt van zijn verwondingen in Afghanistan.

Video: Afscheidsplechtigheid op Kamp Holland

Op Kamp Holland werd in een waardige ceremonie afscheid genomen van Jos ten Brinke, die vervolgens terug is gebracht naar Nederland. Na een korte ceremonie op Vliegbasis Eindhoven is zijn lichaam overgedragen aan de familie.

Apache-helikopters maken deel uit van de Air Task Force (archieffoto 2007). - Foto: Richard Frigge/AVDD

Gevechtscontacten
Eerder deze week raakten twee TFU-militairen gewond toen een patrouille waar zij deel van uit maakten ten noordoosten van Tarin Kowt onder vuur werd genomen door Opposing Militant Forces (OMF). Het vijandelijke vuur is beantwoord en er werd ondersteuning verleend door een Apache-gevechtshelikopter van de Air Task Force (ATF). Eén van deze gewonden is inmiddels naar Nederland overgebracht voor verdere behandeling.

Ook ten noorden van Deh Rawod werd een patrouille van de TFU kort onder vuur genomen door vijandelijke strijders. Dit vuur is beantwoord. Ten zuiden van de Baluchi-vallei werd een patrouille van de Afghan National Army (ANA), begeleid door een Nederlands Operational Mentoring and Liason Team (OMLT), door strijders onder vuur genomen. Ook dit vuur werd beantwoord.

F-16's van de Nederlandse ATF hebben in de provincie Helmand een beschadigd ISAF-voertuig vernietigd dat daar na operaties in het gebied was achtergelaten. Op deze manier is voorkomen dat het voertuig in handen kan vallen van vijandelijke strijders.

Ziekenhuis Tarin Kowt vernieuwd
De vrouwenafdeling van het hospitaal in Tarin Kowt is vernieuwd. Op vrijdag 5 september verrichtte gouverneur Hamdam de opening. In het ziekenhuis zijn enkele appartementen en een eetzaal voor de staf opgeleverd. Ook de ingang en de wachtruimte voor de patiënten is vernieuwd.

In een korte toespraak prees Gouverneur Hamdan de kwaliteit van de zorg in de vrouwenvleugel van het ziekenhuis. Ook benadrukte hij het belang van een goede samenwerking met de Australische Reconstruction Task Force, die de vleugel bouwde, en het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team.

Dagelijks worden tweehonderd patiënten op de polikliniek van de vrouwenafdeling geholpen. In het ziekenhuis is per dag plek voor twintig patiënten. Het ziekenhuispersoneel is in de afgelopen twee jaar vervijfvoudigd naar vijftien mensen.

Schoolboeken verbrand
Een transport met schoolboeken voor Zuid-Afghanistan is onderweg van Kabul naar Kandahar veroverd door vijandelijke strijders. De boeken werden door hen verbrand. Hierdoor is een deel van de nieuwe boeken voor scholen in Uruzgan pas later beschikbaar.

De eerste computers voor de Afghaanse politie worden afgeleverd. - Foto: Defensie

Computercursus voor politieagenten
Op het hoofdkwartier van de Afghan National Police (ANP) in Tarin Kowt zijn op 4 september de eerste drie agenten geslaagd voor een computercursus. Een dag eerder kregen ze de beschikking over de eerste twee computers. Ook ontvingen ze een database en een digitale camera voor de registratie van criminelen. De opleiding wordt verzorgd door European Union Police (EUPOL).

Bij de start van de computeropleiding wist nagenoeg geen van de agenten wat een computer was. Na 50 uur les hadden de cursisten de basishandelingen onder de knie. Bij de officiële certificaatuitreiking waren ook vertegenwoordigers van gouverneur Hamdam aanwezig. De ANP krijgt de beschikking over meer computers zodra meer cursisten de opleiding hebben afgerond.

Ontwikkelingsprogramma's in Uruzgan
Het programma van de World Council of Credit Unions (WOCCU) loopt erg voortvarend. Deze organisatie verstrekt microkredieten in Afghanistan. Dertig dorpen in Uruzgan werden recentelijk bezocht en het aantal leden steeg van 200 naar 418. Ook het aantal verstrekte leningen steeg van 20 naar 73. Enkele ondernemers wisten zelfs al een begin te maken met het aflossen van hun schuld. Wanneer zij dit weten vol te houden, komen ze in aanmerking voor een tweede lening.

Ook de Food and Agriculture Organisation (FAO) meldt positieve berichten. Zo is de distributie van verrijkte graanzaden in Uruzgan in volle gang. 20.000 families worden momenteel voorzien van zaden en van kunstmest. De start van dit programma is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van het platteland en biedt de bevolking een goed alternatief voor de papaverteelt.

De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) laat mensen uit ontwikkelingslanden een bijdrage leveren aan de discussie over internationale samenwerking. Op hun website staat onder meer een bijdrage vanuit Uruzgan. In een film geven Afghanen onder meer hun mening over de Nederlandse aanwezigheid in de provincie.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)