Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen gelijkheid voor asielzoekers (11/09/08)

Op basis van enkele antwoorden op parlementaire vragen besluit senator Louis Ide (N-VA) dat de gezondheidszorg voor asielzoekers in Brussel en Wallonië veel duurder is dan in Vlaanderen. In Brussel blijkt de gezondheidszorg voor asielzoekers zelfs dubbel zo duur te zijn dan in Vlaanderen.

Uit de antwoorden blijkt dat de kosten voor gezondheidszorg bij asielzoekers in Wallonië 22% hoger liggen dan in Vlaanderen. In Brussel loopt de meerkost in vergelijking met Vlaanderen zelfs op tot 129%. Als men de gemiddelde maandelijkse kost bekijkt, is het verschil nog frappanter: 1.000 euro per maand per hoofd in de Vlaamse centra (6 centra) en maar liefst 1.838 euro per maand per hoofd in de Waalse centra (9 centra). Over de laatste 4 jaar gezien lieten de Vlaamse centra een stijging noteren van 1%, de Waalse centra stegen in dezelfde periode met 34%.

Louis Ide: Het is eigenlijk raden naar een verklaring waarom dit zo is. Zijn Brusselse asielzoekers meer ziek? Voeren Franstalige artsen (te) veel onderzoeken uit? Het is frappant te moeten vaststellen dat vooralsnog geen verklaringen gezocht worden voor deze cijfers.

Bovendien zijn er in de antwoorden van minister Arena opnieuw fouten geslopen. Asielcentra in Westende en Wommelgem bleken, hoewel al enkele jaren gesloten, nog steeds een aanzienlijke uitgave te laten noteren. Dit terwijl de uitgaven voor het Klein Kasteeltje, het grootste asielcentrum van het land, belachelijk laag zouden liggen.

Louis Ide: Men moet zich bij al deze cijfers terecht de vraag stellen hoe het zit met de medische richtlijnen voor asielzoekers. Mijn vraag hieromtrent bleef quasi onbeantwoord. Het doet me vermoeden dat er geen medische richtlijnen zijn.

De belangrijkste vraag in dit dossier is de vraag naar gelijkheid en rechtvaardigheid: heeft iedereen dezelfde zorgen voor dezelfde gezondheidsproblemen, of is degene die het hardste roept degene die het meeste zorg krijgt en de dankbare asielzoeker die niets krijgt, omdat hij te trots is om de dokter lastig te vallen met zijn kosten?

Meer info op: http://www.n-va.be/asielgezond

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be