Gemeente Gouda


Aankondiging veiligheidsmonitor 2008

Eind september ontvangen inwoners van alle gemeenten in de Veiligheidsregio Hollands Midden een brief namens de politie en de gemeenten met het verzoek om mee te doen aan de landelijke Veiligheidsmonitor. De Veiligheidsmonitor is een landelijk onderzoek naar veiligheid, criminaliteit, slachtofferschap en tevredenheid over de gemeente en de politie. Het onderzoek is een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor Gouda gaat het om een paar honderd inwoners.

Het onderzoek is een vervolg op de politiemonitor die tot 2006 werd afgenomen. De landelijke veiligheidsmonitor is breder van opzet. Omdat het onderzoek in heel Nederland wordt gehouden, biedt het de mogelijkheid om de gemeenten met elkaar te vergelijken. Daarmee is de monitor een aanvulling op de jaarlijkse Goudse veiligheidsmonitor waarin de veiligheidsituatie in Gouda wordt gemeten.

Het doel van het landelijke onderzoek is om een beeld te krijgen welk deel van de bevolking slachtoffer is geworden van criminaliteit, hoe men de leefbaarheid en problemen in de buurt ervaart etc. Met het onderzoek verwacht de gemeente het veiligheidsbeleid nog beter te kunnen afstemmen op de lokale situatie. Het is de bedoeling om het onderzoek elke twee jaar te herhalen zodat na verloop van tijd ook trends en resultaten van beleid zichtbaar worden.

Het onderzoek voor de landelijke Veiligheidsmonitor wordt op verschillende manieren afgenomen. In eerste instantie wordt gevraagd om de vragenlijst via de computer (internet) in te vullen, maar het kan ook eventueel schriftelijk of telefonisch. Het deelnemen vraagt maximaal 20 minuten van uw tijd.

Het is van groot belang dat diegene die een brief krijgen van de korpsbeheerder, dhr. Lenferink, ook daadwerkelijk meewerken aan het onderzoek.

Het landelijke onderzoek loopt van eind september tot en met december en wordt uitgevoerd door Intomart Gfk. De uitkomsten worden in maart 2009 verwacht. De uitkomsten voor de gemeente Gouda uit het landelijke onderzoek zullen daarna samen met die van de Goudse Veiligheidsmonitor bekend worden gemaakt. Op basis van deze informatie wordt gekeken of het gemeentelijk beleid in de aanpak van veiligheid en overlast moet worden aangepast.


---