Datum: 20080911 Titel: Feest bij 10 jaar bestaan netwerk Verkeerseducatie Roermond Arnold zegt: Gemeente Roermond, index Titelbalk gaf: :: Verkeerseducatie :: Gemeente Roermond

Gemeente Roermond

Feest bij 10 jaar bestaan netwerk Verkeerseducatie Roermond

Roermond viert op 11 september dat er al 10 jaar lang een waardevol VEBO-netwerk bestaat. VEBO staat voor VerkeersEducatie BasisOnderwijs. VEBO is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, de basisscholen en de onderwijsbegeleidingsdienst op het gebied van verkeerseducatie en verkeersveiligheid. De Provincie Limburg, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg ondersteund dit netwerk financieel en Veilig verkeer Nederland biedt de scholen praktische ondersteuning. Daarom vinden die dag diverse feestelijke, verkeerseducatieve activiteiten plaats in de binnenstad van Roermond. Ruim 300 leerlingen van groep 7 nemen aan deze activiteiten deel (zie voor het dagprogramma de bijlage).

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Jaarlijks zijn in Nederland honderden kinderen betrokken bij verkeersongevallen. Meer dan een hele schoolklas laat daarbij het leven. Kinderen moeten daarom leren veilig aan het verkeer deel te nemen. In 10 jaar tijd is samen al veel goeds bereikt zoals onder andere: verkeerscoördinatoren en verkeersouders op scholen, die zich actief bezig houden met verkeerseducatie en verkeersveiligheid; structureel overleg met alle deelnemende partijen; goede inbedding van verkeerseducatie voor alle groepen; vele jaarlijkse verkeersacties op de scholen zoals Op voeten en fietsen naar school-dag, verlichtingsacties, het Dode hoek-project, verkeerstuin, ANWB streetwise, etc.; jaarlijks Praktisch verkeersexamen georganiseerd door fietsersbond Midden-Limburg.

Er is bovendien hard gewerkt aan een verkeersveilige schoolomgeving en verkeersveilige school-thuis-routes. Om verkeerseducatie op scholen te stimuleren en een hoge kwaliteit te waarborgen, is er een keurmerk in het leven geroepen. Het verkeersveiligheidslabel met het beeldmerk Seef de Zebra toont aan dat een school zich inzet voor verkeerseducatie en verkeersveiligheid rond de school. 5 basisscholen binnen de gemeente Roermond hebben het Limburgs Verkeersveiligheidslabel reeds ontvangen en ook de andere, aan VEBO deelnemende scholen, gaan het label dit schooljaar behalen! Zie voor meer informatie: www.verkeersveiligheidslabel.nl, www.vvn.nl en www.rovl.nl.

Programma 10-jarig bestaan VEBO Roermond, 11 september 2008

9:00 uur: Opening op het Munsterplein Officiële opening van de dag door gedeputeerde Noël Lebens en verantwoordelijk
wethouder van Verkeer Gerard IJff. De opening wordt op ludieke wijze begeleid door Volker Brems van Variëte Hip. Op het Munsterplein staat de gehele dag een infostand van VVN en de Fietsersbond.

De kinderen worden opgedeeld in 5 groepen en bezoeken vervolgens (al roulerend) alle activiteiten. Elke activiteit duurt 25 minuten. Vervolgens hebben de groepen 10 minuten tijd om naar de volgende activiteit te lopen.
09:45 uur eerste activiteit 10:20 uur tweede activiteit 10:55 uur derde activiteit 11:30 uur lunch
12:00 uur vierde activiteit 12:35 uur vijfde activiteit

13:30 14:00 uur: Afsluiting op het Munsterplein. Inclusief bekendmaking prijswinnaar ontwerpwedstrijd T-shirt.

Overzicht van activiteiten:


1. T-shirt beschilderen.

Locatie: Munsterplein.
De kinderen hebben in de afgelopen weken in de klas allemaal een ontwerp gemaakt met betrekking tot het thema Zo ben ik verkeersveilig. Het winnende ontwerp uit elke klas wordt hier door alle kinderen uit die klas op een T-shirt getekend. De ontwerpen van de scholen zijn van tevoren ingezonden naar de gemeente en bij de afsluiting van de dag zal het winnende ontwerp van Roermond bekend worden gemaakt. Uiteraard is hier een leuke prijs aan verbonden! VVN en de Fietsersbond Midden-Limburg zijn de gehele dag op dit plein aanwezig. Men kan daar ook kennis maken met een fiets waarmee een virtuele fietstocht kan worden gemaakt.


2. Ren je rot-spel

Locatie: Kloosterwandplein. Een leuke spelshow die men vast nog wel kent uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit spel is voor deze dag aangepast aan het thema Verkeer. De presentatie is in handen van Joris Jentjes, leerkracht op Roermondse basisschool de Stapsteen, die al eens eerder een programma heeft gepresenteerd op L1-TV. De kinderen geven antwoord op de vragen door te gaan staan in de vakken A, B of C, uiteraard binnen een bepaalde tijd. Een leuk spel om te kijken hoe het met hun verkeerskennis is gesteld!


3. Behendigheid.

Locatie: Stationsplein
Deze activiteit wordt geleid door Volker Brems van Variëte Hip. Kinderen maken op een leuke manier kennis met het rijden op éénwielers en mogen proberen te balanceren op een heus balanceerkoord!


4. Bike-team Politie.

Locatie: Munsterplein (hoek Hamstraat/Munsterplein) en Abdijhof. Dit team geeft een demonstratie aan de kinderen over het werk in een bike-team.
De kinderen worden hier ook actief bij betrokken door bv. mee te spelen bij een overmeestering van een overvaller. Heel spannend!


5. De Hulpdiensten.

Locatie: Markt
Het plein zal volstaan met voertuigen en materieel van de bekende hulpdiensten. De politie en brandweer met enkele voertuigen en autowrakken. De kinderen zelf kunnen ervaren hoe het is om hulp te bieden bij verkeersongelukken. Een ambulance is aanwezig. De kinderen kunnen hierin een kijkje nemen en daarbij vragen stellen. Tot slot is er ook een vrachtwagen aanwezig met een instructeur die de kinderen alles kan vertellen over de dode hoek (vanuit VVN).

Seef de Zebra zal op deze dag rondfietsen in de binnenstad en alle activiteiten bezoeken.

Publicatiedatum: 05-09-2008 Bijgewerkt: 05-09-2008