Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 11 september 2008
Kenmerk 169

Lekken van diepwand gestopt

Aan de Vijzelgracht zijn woensdagavond zes panden ontruimd wegens verzakking. De verzakking is veroorzaakt door een lek in de diepwand van de bouwput van de Noord/Zuidlijn. Het lekken is inmiddels gestopt. Er wordt nog gewerkt aan het dichten van het gat in de diepwand.

De hele nacht is door medewerkers van de aannemer en het projectbureau Noord/Zuidlijn gewerkt om het lekken van water tegen te gaan. Rond 06.30 uur vanochtend is het lekken gestopt. Hiermee lijkt het verzakken van de woningen ook gestopt te zijn. Op dit moment wordt nog gewerkt aan het dichten van het gat in de diepwand door aan de binnenzijde zandsuppleties aan te brengen en aan de buitenkant te injecteren met kunsthars. De graafwerkzaamheden zijn stilgelegd.

De trambaan op de Vijzelgracht blijft voorlopig afgesloten. De rijbaan richting het centrum is weer geopend voor al het verkeer. De rijbaan vanuit het centrum blijft voorlopig dicht.

Op dit moment vindt onderzoek plaats naar de oorzaak en toedracht van de lekkage. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten hiervan bekend worden.

Voor de bewoners van de ontruimde panden is opvang in een hotel verzorgd. In totaal hebben twintig bewoners de nacht elders doorgebracht. Zij worden vandaag door medewerkers van het projectbureau Noord/Zuidlijn opgevangen, ondersteund en op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen.

Om 14.30 uur wordt een eerste informatiebijeenkomst voor bewoners georganiseerd om een stand van zaken te geven van de dan beschikbare informatie. Voor bewoners die hier niet naartoe kunnen, is er om 19.00 uur een tweede informatiebijeenkomst waar deze informatie wordt herhaald. Uitsluitend bewoners van de ontruimde panden en direct omwonenden van de bouwput worden hiervoor gericht benaderd.

Om 16.30 uur is een persbijeenkomst georganiseerd. De locatie van de bijeenkomst wordt in de loop van de ochtend bekend gemaakt.

Pb-169



Gemeente Amsterdam