Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Gouda, 11 september 2008

Groot wintersportonderzoek onder lezers van Nieuwsbrief van Chaletsplus door promovenda Radboud Universiteit Nijmegen.

100 mensen op de ski's voor de wetenschap

Jessica de Bloom, promovenda van de Radboud Universiteit in Nijmegen, hield in het winterseizoen 2007/2008 een uitgebreid wintersportonderzoek onder een aantal lezers van de Nieuwsbrief van Chaletsplus (Verhuur van luxe chalets en appartementen in Oostenrijk). De doelstelling van het onderzoek met als onderwerp "Out of Office: de effecten van vakantie op stress, herstel en werkmotivatie" is het effect van wintersportvakanties op de gezondheid en het welbevinden van werkenden te achterhalen.

Met een aantal vragen wilde Jessica de Bloom achterhalen wat mensen doen en hoe ze zich voelen tijdens de vakantie. Aan het onderzoek deden circa honderd werkende lezers mee. Deze lezers werden verzocht om voor hun vakantie vier digitale vragenlijsten in te vullen en nog eens zes lijsten na afloop van de vakantie. Ook tijdens de vakantie is tussen de wintersporters en het onderzoeksteam onder leiding van Jessica de Bloom telefonisch contact geweest. Om dit contact tot stand te kunnen brengen, kregen de deelnemers een mobiele telefoon mee met een internationale simkaart met beltegoed. De vragen werden gesteld in de uren direct na het skiën en daardoor soms tijdens de après-ski. Dit werd door de geënquêteerden niet als inbreuk op de vakantie gevoeld, maar zelfs vaak als plezierig ervaren. Onder de deelnemers werd ook een weekje in een Chaletsplus chalet voor het seizoen 2008/2009 verloot wat de deelname aan deze enquête extra aantrekkelijk maakte.

Op dit moment worden alle gegevens geanalyseerd. Eind 2008 worden de eindresultaten met bijbehorende conclusies verwacht. Inmiddels is een aantal voorlopige gegevens bekend dat hierbij wordt vermeld.


- aantal onderzoekdeelnemers: 97 waarvan 65% mannen;


- gemiddelde deelnemersleeftijd: 44 jaar;


- oudste deelnemer: 62 jaar;


- gemiddeld aantal werkuren per deelnemer: 38 per week;


- een aantal werkt 24 uur, er waren ook deelnemers die 60 uur per week werken;


- gemiddeld aantal overwerkuren per deelnemer: 4 per week;


- alle deelnemers zijn minimaal één keer op wintersport geweest, gemiddeld twee keer, de grootste wintersportfanaat ging voor negentigste keer;


- de onderzoekdeelnemers bewegen en sporten gemiddeld 4 keer per week;


- de onderzoekdeelnemers eten ten minste vijf keer per week fruit en groente;


- 86% van de deelnemers is niet-roker.

De onderzoekdeelnemers bleken zich over het algemeen fit te voelen, wat het gevolg kan zijn van een gezonde levensstijl, die de meeste deelnemers rapporteerden.

Hun algemene gezondheidstoestand en lichamelijke conditie beoordeelden ze dan ook gemiddeld met het cijfer 8.

Tijdens de wintersportvakantie rapporteerden 64% van de deelnemers helemaal niet aan het werk te denken. Als mensen dan toch aan het werk dachten, waren deze gedachten in maar 2% van de gevallen negatief. Over het algemeen dacht men neutraal (22%) of zelfs positief (16%) aan het werk terug.

Er zal nu in detail onderzocht worden in hoeverre vakantie een echt afleiding vormt van het werk en mensen helpt om te herstellen en met nieuwe energie naar het werk terug te keren.

Eén ding is alvast zeker: er komt een vervolgonderzoek.



Ingezonden persbericht