Ingezonden persbericht


CityCargo Amsterdam B.V.
Gustav Mahlerplein 68
1082 MA Amsterdam
T: +31(0)20 572 71 11
F: +31(0)20 572 71 12
www.citycargo.nl

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 11 september 2008

Wereldprimeur vrachttram Amsterdam vereist commitment stad Gemeente Amsterdam nodig voor project CityCargo

Het Amsterdams bedrijf CityCargo, dat volgend jaar de vrachttram introduceert, doet een beroep op de gemeente Amsterdam. In een brief aan de wethouders Vos en Herrema en aan de gemeenteraad doet CityCargo het dringende verzoek aan de gemeente om de eerder voorgenomen commitment tot uitdrukking te laten komen, in de vorm van de voorfinanciering van de benodigde infrastructuur in de stad.

CityCargo heeft sinds het verkrijgen van een concessieovereenkomst voor het goederenvervoer per vrachttram, begin juli 2007, grote stappen vooruit heeft gemaakt, Echter, de voor het project benodigde infrastructuur, die na de aanleg in eigendom van de gemeente komt, heeft ervoor gezorgd dat het voor CityCargo bijzonder lastig is de financiering uit de markt te halen. Hoewel de voorfinanciering al eerder besproken is met de gemeente, werd voor de zomer het door de gemeente aangekondigde besluit tot voorfinanciering opgeschort.

CityCargo is, zowel nu als in de toekomst, voor investeerders afhankelijk van een duidelijke commitment van de stad Amsterdam. CityCargo is op dit moment in vergevorderd stadium van de derde ronde financiering die moet leiden tot realisatie van de vrachttram in Amsterdam. Voor deze fase van opstart van het project is een investering gemoeid van 69 miljoen euro. Voor de partijen die willen investeren in CityCargo is het van essentieel belang dat de gemeente zich bereid verklaart, uiteraard onder bepaalde voorwaarden, de voorfinanciering van de benodigde infrastructuur op zich te nemen. De door de gemeente en CityCargo gewenste situatie van totale financiering van het project ligt dus voor een belangrijk deel in handen van de gemeente zelf.

Algemeen directeur Peter Hendriks: " Wij hebben de investeerders om de tafel gekregen, de projecten zijn klaar voor realisatie, nu is de gemeente aan zet.'

CityCargo Amsterdam is in 2005 begonnen met het ontwikkelen van het plan voor de bevoorrading van de Amsterdamse binnenstad per vrachttram naar Duits voorbeeld. Op 9 juli 2007 tekende CityCargo een exclusieve tienjarige concessie voor goederenvervoer over het Amsterdamse tramnet. Inmiddels is niet alleen interesse getoond in het project van CityCargo door steden in Nederland, maar ook door andere steden binnen en buiten Europa. De eerste vrachttrams in Amsterdam zullen volgend jaar gaan rijden. CityCargo heeft de ambitie om binnen een aantal jaar 2500 vrachtwagens per dag uit de binnenstad te weren.

E I N D E P E R S B E R I C H T

Voor nadere informatie, niet ter publicatie:

CityCargo Amsterdam BV, Jupijn Haffmans
Tel. +31 (0)20 5727111 Mobiel: +31 (0)6 28247798
Website: www.citycargo.nl

---- --