Gemeente Alphen aan den Rijn

Naar Halt!

Spijbelen? Naar Halt!

Beginnende spijbelaars in Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Rijnwoude komen met ingang van het nieuwe schooljaar sneller in aanmerking voor een Halt-afdoening. Zo moet voorkomen worden dat het spijbelen en te laat komen erger wordt en jongeren geen startkwalificatie halen. Vorige week ondertekenden de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Rijnwoude op het gemeentehuis daartoe een convenant met Halt Hollands Midden Haaglanden en het Openbaar Ministerie. Bij licht verzuim en te laat komen stuurt de leerplichtambtenaar de jongere voortaan naar Halt voor een werk- en leerstraf van maximaal 14 uur.

Gemiste kans
Een gemiste les is een gemiste kans. Jongeren die spijbelen of regelmatig te laat komen, lopen een groter risico het onderwijs zonder diploma te verlaten. En jongeren zonder diploma hebben minder kansen op de arbeidsmarkt. Zij lopen een grotere kans om in de criminaliteit te komen. Veel jeugdige delinquenten kennen een voorgeschiedenis van schoolverzuim.

Spijbelen direct aanpakken
Daarom wordt spijbelen van school en te laat komen steeds harder aangepakt. Met een lik-op-stuk aanpak wordt het zogenaamde beginnend schoolverzuim in een vroeg stadium teruggedrongen. Voorheen kon een spijbelaar pas als verdachte gehoord worden bij absentie van 3 of meer dagen. Met de ondertekening van dit convenant kan zelfs de beginnende spijbelaar van de leerplichtambtenaar een proces-verbaal krijgen en doorgestuurd worden naar Halt. Als de spijbelaar of de leerling die vaak te laat komt bij Halt de zaak goed afrondt, seponeert de leerplichtambtenaar het proces-verbaal. Houdt de jongere zich niet aan de afspraken, dan stuurt de leerplichtambtenaar het proces-verbaal naar de officier van justitie. Die beslist of de leerplichtige voor de kantonrechter moet verschijnen.

Voorlichtingsfilm
Om jongeren te informeren over de gevolgen van te laat komen en/of spijbelen, heeft de gemeente een voorlichtingsfilm laten maken. Scholen kunnen deze film al lesmateriaal gebruiken, maar ook meegeven als laatste waarschuwing aan leerlingen die zich in de gevarenzone bevinden.

Uitbreiding samenwerking
Met de verwijzing van spijbelaars naar Halt is in de regio Haaglanden al ervaring opgedaan. De samenwerking met het Openbaar Ministerie, Halt en gemeenten is daar in 2004 is gestart met een proef in Den Haag. Deze proefperiode in Den Haag verliep zo succesvol dat het OM andere gemeenten in het arrondissement heeft gevraagd bij deze nieuwe werkwijze aan te sluiten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn