Landelijk Aktie Komitee Scholieren




LAKS opgetogen over toezegging staatssecretaris

Amsterdam, 11 september 2008 - Het LAKS is enthousiast over de toezegging van staatssecretaris Van Bijsterveldt om 200 miljoen euro extra te besteden aan het onderwijs. "Eindelijk wordt de ambitie van het ministerie om de kwaliteit te verbeteren omgezet in een concrete aanpak" zegt LAKS voorzitter Jelle Swaan.

Alle scholen in het voortgezet onderwijs zullen de komende drie schooljaren eenmalig 195,7 miljoen euro extra ontvangen. In de praktijk zal dit inhouden dat een school met 1000 leerlingen ongeveer 200.000 zal ontvangen. De besturen worden grotendeels vrijgelaten in de keuze hoe ze het geld gaan besteden. De enige randvoorwaarden zijn dat het besteed moet worden aan de punten genoemd in de Kwaliteitsagenda VO én dat een deel naar rekenen en taalonderwijs moet gaan. Schoolbesturen zullen rond de tafel moeten gaan zitten met ouders en leerlingen over de exacte invulling van dit bedrag.

Het LAKS is uiteraard blij met het extra geld dat de staatssecretaris beschikbaar stelt, het is dan ook goed dat scholen zelf de mogelijkheid krijgen hun persoonlijke knelpunten aan te pakken. Wel wil het LAKS dat besturen zich realiseren dat dit geld er absoluut niet voor bestemd is om in de grote pot te verdwijnen; dit is de kans om unieke initiatieven van leerlingen en andere uit te voeren. "Leerlingen hebben altijd de meest creatieve ideeën om een school beter te maken en naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen, maar daar waren dan nooit de middelen voor. Deze toezegging is voor scholieren dé kans om hier op in te springen en gebruik van te maken." aldus Swaan.

Tot slot wil het LAKS benadrukken dat het cruciaal is dat het ministerie van OC&W actief de invulling van deze gelden zal controleren. Wanneer dit namelijk niet gebeurt kan niet gewaarborgd worden dat dit daadwerkelijk de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt.