Gemeente Enschede

Weekendschool van start in Enschede

De eerste weekendschool in Enschede gaat eind oktober van start. Uit een onderzoek dat Bureau Alert in opdracht van de gemeente Enschede heeft uitgevoerd, blijkt dat er voldoende draagvlak bestaat. Veel kinderen leven in een omgeving die niet uitdaagt en weinig kansen biedt. De weekendschool heeft als doel deze kinderen, die opgroeien in een kansarme omgeving, de mogelijkheid te bieden hun horizon te verbreden en hen een beter toekomstperspectief te bieden.

In de weekendschool krijgen kinderen elke zondag les van verschillende professionals met verschillende (beroeps)achtergronden. Kenmerkend voor weekendscholen is dat zij grotendeels worden bekostigd uit sponsorgelden en vrijwillige inzet. Er bestaan in het land inmiddels enkele tientallen weekendscholen.

Myra Koomen, wethouder Werk en Inkomen is enthousiast: "De kinderen die naar de weekendschool gaan, worden beter voorbereid op hun toekomst. De weekendschool betekent voor deze kinderen, die vaak uit geïsoleerde gezinnen komen, een nuttige en aangename besteding van hun weekend. Van gastdocenten krijgen ze te horen hoe de wereld in elkaar zit. Wat voor bedrijven er zijn en wat voor banen. Hoe de politiek werkt. De kinderen krijgen zo een beter beeld van hun kansen en hoe ze aansluiting kunnen vinden bij deze kansen in de maatschappij. De gastdocenten stellen hun kennis beschikbaar en helpen zo met een duwtje in de rug in de juiste richting. De wereld van de kinderen én van de gastdocenten wordt er groter van."

Ook de wethouder Jeugd en Onderwijs, Eric Helder, is blij met de komst van de weekendschool: "De weekendschool biedt een uitstekende mogelijkheid voor kinderen om al hun talenten te ontwikkelen. Juist voor kinderen die niet van huis uit alle kans hebben om zich ten volle te ontwikkelen, biedt dit een prachtige kans de horizon te verbreden en hun kansen in de samenleving te vergroten. De medewerking van het bedrijfsleven aan dit initiatief is meer dan welkom."

Gedeputeerde Gert Ranter van de provincie is eveneens warm voorstander van de weekendschool. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de provincie al in een vroeg stadium bereid is gevonden om de weekendschool financieel te ondersteunen. Voorwaarde daarbij is dat Enschede samenwerkt met de gemeenten Hengelo en Almelo. Die samenwerking is inmiddels tot stand gebracht en er is een stichting opgericht, genaamd `Toppers op zondag', die een invoeringsplan heeft opgesteld. De provincie draagt de komende twee jaar 180.000 euro bij. De drie gemeenten subsidiëren de weekendschool samen voor een bedrag van 90.000 euro. De verwachting is dat er eveneens 90.000 euro uit sponsorgelden binnen zal komen. Er wordt gestreefd naar een weekendschool met minimaal zes groepen in de drie grote Twentse steden in de schooljaren 2008-2009 /2009-2010. Of dat resultaat gehaald wordt, is mede afhankelijk van de structurele financiering die via sponsoren verworven kan worden.

Om het bedrijfsleven en andere organisaties te interesseren voor sponsoring van de weekendschool, organiseert `Toppers op zondag' op vrijdagmiddag 12 september een presentatiebijeenkomst in de TwentseWelle. Om te benadrukken dat de gemeente Enschede de totstandkoming van een weekendschool van groot belang vindt, zal ook het college van B&W daar bestuurlijk vertegenwoordigd zijn.

Bijlage(n)

Open 08-09-02_Bijlage_Weekendschool_plan_van_aanpak_Twente.doc in nieuw window 08-09-02_Bijlage_Weekendschool_plan_van_aanpak_Twente.doc Open 08-09-02_Onderzoek_Weekendschool_2e_fase_maart_2008.doc in nieuw window 08-09-02_Onderzoek_Weekendschool_2e_fase_maart_2008.doc Open 08-09-02_Van_werkplaats_op_zondag_tot_weekendschool_.doc in nieuw window 08-09-02_Van_werkplaats_op_zondag_tot_weekendschool_.doc

3 september 2008