Unicef: kindersterfte blijft dalen
12 september 2008, New York/Genève - Uit door Unicef gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar in 2007 verder is gedaald.

Moeder en kind in Indonesië. Ze doen mee aan een programma dat overdracht van hiv van moeder op kind voorkomt. Foto: Unicef Indonesië/2008
Moeder en kind in Indonesië. Ze doen mee aan een programma dat overdracht van hiv van moeder op kind voorkomt. Foto: Unicef Indonesië/2008

In 1990 stierven wereldwijd gemiddeld 93 kinderen per duizend levendgeborenen (in totaal 12,7 miljoen), in 2007 waren dat er 68 per duizend levendgeborenen (in totaal circa 9,2 miljoen). Dat is een afname van 27 procent. Het aantal overlijdensgevallen is echter niet gelijk over de wereld verdeeld. In geïndustrialiseerde landen overlijden gemiddeld 'slechts' zes kinderen per duizend levendgeborenen.

Ondervoeding belangrijke doodsoorzaak
Van de 9,2 miljoen kinderen die in 2007 stierven, werd dat in ruim een derde van de gevallen veroorzaakt door ondervoeding. Hoewel het percentage kinderen dat ondervoed is sinds 1990 kleiner wordt, lijden nog ongeveer 148 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden hieraan. Om deze kinderen te laten overleven, moeten de inspanningen om te zorgen voor goede voeding voor vrouwen, baby's en kinderen worden verhoogd.

Een aantal landen heeft flinke vooruitgang geboekt in het terugdringen van de kindersterfte. Het gaat onder meer om Laos, Bangladesh, Bolivia en Nepal. In deze landen is het aantal sterfgevallen onder kleine kinderen sinds 1990 met ruim de helft afgenomen. Ze liggen op koers voor wat betreft het Millenniumdoel voor het met tweederde terugdringen van de kindersterfte. Dit doel moet net als alle andere Millenniumdoelen in 2015 zijn bereikt.

Een Tanzaniaans jongetje krijgt vitamine A. Foto: Unicef Tanzania/2008/Pirozzi
Een Tanzaniaans jongetje krijgt vitamine A. Foto: Unicef Tanzania/2008/Pirozzi

Hoogste kindersterfte in Sierra Leone

Ook in delen van Afrika gaat het beter. In Eritrea is tussen 1990 en 2007 de kindersterfte met 52 procent gedaald. In Malawi, Mozambique, Niger en Ethiopië daalde die gedurende dezelfde periode met meer dan 40 procent. Toch sterven er nergens meer kinderen dan in Afrika. Sierra Leone heeft zelfs het hoogste kindersterftecijfer ter wereld; van elke duizend kinderen sterven er 262 voor hun vijfde verjaardag.

Dat de kindersterfte over het algemeen genomen afneemt, is volgens Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, te danken aan een aantal maatregelen. "Volgens recente cijfers zien we een bemoedigende vooruitgang op het gebied van gezondheidzorg, zoals het geven van borstvoeding, het inenten van kinderen tegen mazelen, het uitdelen van vitamine A ter verhoging van de weerstand, het gebruik van met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten om malaria te voorkomen, het voorkomen van hiv en het behandelen van mensen die besmet zijn met het aidsvirus," aldus Veneman. "Met deze maatregelen zal de kindersterfte de komende jaren nog meer dalen."