Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z01758 /2070828930

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over dubieuze examens in het voortgezet onderwijs. (Ingezonden 5 september 2008)


1
Wat is uw oordeel over het artikel "Doe blitzkrieg-eindexamen", waaruit blijkt dat leerlingen via zogenaamde sluiproutes alsnog hun examen halen? 1)


2
Hoe oordeelt u over de bewering van Luzac-directeur, dhr. R. Koole, dat "de eisen voor de kleine vakken niet veel voorstellen"? Wat is uw reactie op de uitlatingen van de conrector van de particuliere school Stebo, dhr. Markhorst, dat het vak klassieke culturele vorming (kcv) "frauduleus" is?


3
Is het waar dat het vak kcv gehaald kan worden met veertien lesuren, één werkstuk en het leren van een boek en dat hiermee een vak als economie kan worden vervangen? Voldoet een leerling hiermee aan het benodigde aantal studielasturen?


4
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat scholieren via een sluiproute van 600 euro alsnog hun diploma kunnen halen nadat zij zijn gezakt voor hun herexamen? Deelt u de indruk dat op deze manier een schoolexamen wordt gekocht? Kunt u uw antwoord toelichten?


5
Deelt u de mening dat deze sluiproute, met als doel het diploma alsnog te halen via zomercursussen, het civiel effect van het diploma voortgezet onderwijs vermindert?


6
Bent u bereid maatregelen te nemen opdat het niet meer mogelijk is via dit soort sluiproutes alsnog een diploma te halen? Zo neen, waarom niet?


7
Hoe oordeelt u over de mening van dhr. A.Verklei van de Vrije Universiteit, die het project "Alvast studeren" niet ziet zitten, omdat het neerkomt op een ontoelaatbare versoepeling van de toelatingseisen?


1) NRC Next, 3 september 2008