Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


etiket

Chemische stoffen krijgen ander etiket

Nieuwsbericht, 3 september 2008

Europa krijgt een nieuw systeem voor de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen.

Dit is het gevolg van de nieuwe verordening Regulation on Classification Labelling and Packaging of substances and mixtures (CLP) waarmee het Europees Parlement heeft op 3 september heeft ingestemd. De invoering van het nieuwe systeem gebeurt in fasen. Gevolg voor consumenten is dat zij op termijn nieuwe etiketten zullen zien op huishoudchemicaliën.

Indelen in gevaarscategorieën

De CLP- verordening (EU-GHS) is de Europese versie van het Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS). GHS, in 2003 door de VN vastgesteld, verplicht bedrijven om de stoffen en mengsels die zij op de markt brengen in te delen in gevaarscategorieën. Ook moeten zij verpakkingen voorzien van etiketten van gebruiksvoorschriften en waarschuwingen. Op dit moment gebeurt dat nog niet overal op dezelfde manier. Het nieuwe systeem heeft als voordeel dat overal ter wereld gevaarlijke stoffen op dezelfde manier worden ingedeeld en geëtiketteerd.

Fabrikanten en importeurs

Fabrikanten en importeurs van stoffen en preparaten moeten nagaan hoe de indeling van de producten die zij op de markt brengen verandert en wat de gevolgen zijn voor de etikettering van hun producten. Zo komt er een nieuw gevaarsetiket op chemische stoffen en mengsels en worden de huidige pictogrammen, risico- en veiligheidszinnen (R- en S-zinnen) vervangen.

De voorlichting gebeurt onder andere via de website www.ghs-helpdesk.nl