Ingezonden persbericht


Persbericht

Festival De Wereld van Witte de With: 12 t/m 14 september 2008

Wees welkom in De Wereld van Witte de With. Op vrijdag 12 september barst dit Rotterdamse kunstenfestival weer los. Een festival als de stad zelf; trendsettend, verrassend en op het scherpst van de snede. Met een mix van film, theater, dans, literatuur, muziek, debat, mode en een hoofdrol voor beeldende kunst. Het Witte de Withkwartier en het Museumpark huisvesten zo veel kunstcentra, culturele organisaties en initiatieven dat ze met gemak een driedaags festival vullen. Met bijzondere projecten binnen hun muren, maar vooral ook met kunst, performances en optredens op straat. Dit jaar heeft het festival het thema groen .

Groen. Tegenwoordig bijna synoniem voor milieubewust en duurzaamheid. Maar levert de aandacht voor groen werkelijk een betere en duurzame wereld op of dreigen woorden als biologisch , ecologisch en duurzaam loze reclamekreten te worden? Tijdens De Wereld van Witte de With presenteren gevestigde kunstcentra én jonge kunstenaars hun visie op groen . En zij zoeken daarin de grenzen van het thema op. Voor hen staat groen zeker niet alleen voor natuur en milieu, maar vooral ook voor jong, fris en onbevangen. Kom kijken en ervaren hoe lokale en internationale kunstenaars hun opvatting van groen vertalen naar alle mogelijke kunstvormen.

De groene Wereld van Witte de With

En dat die uitwerking divers is, blijkt wel uit titels als; Guerrilla Gardening , Groene handen en Tuin van de eeuwige jeugd . Alvast een tipje van de sluier opgelicht: performance kunstenaar William Hunt geeft in Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst, tijdens zijn eerste solotentoonstelling zijn kijk op ouder worden en ijdelheid. Hij verkent, scant, ontleedt en vermenigvuldigt hiervoor zijn eigen lichaam. De Sprookjestuin van het RO Theater is een voorstelling voor, door en met kinderen en grootouders. Arminius, podium voor kunst, cultuur en debat organiseert onder andere een 100 meter hardlopen voor de groentjes van weleer. Iedereen boven de 80 jaar mag meedoen.

De straatvoorstelling Evergreen Room van Wim Staessens biedt een kijkje in een green room, de ruimte tussen kleedkamer en podium. Het publiek bepaalt via een jukebox welke evergreen de zanger ten gehore brengt. Wanneer het muntje valt, start de metamorfose tot de gevraagde artiest.

De steeds groter wordende fashion happening Modetent van NieuweOntwerpers.nl zet het thema om in "NEW". Studio VollaersZwart tekent opnieuw voor de citydressing. Twee jaar geleden scoorden ze hoge ogen met de roze stippen, afgelopen jaar brachten ze immense citaten van helden aan op gebouwen. De Witte de With belooft nog nooit zo groen te zijn geweest.

De Wereld van Witte de With luidt het culturele seizoen in van de tientallen toonaangevende kunstcentra en galeries gevestigd aan de culturele as ; Witte de Withstraat en Museumpark.

Het festival is onderdeel van September in Rotterdam 2008. Een maand lang kunst en cultuur markeert de feestelijke opening van het Rotterdamse culturele seizoen met tentoonstellingen, theaterpremières en evenementen.

Kunstenfestival De Wereld van Witte de With

Data: 12 t/m 14 september 2008

Locatie: Witte de Withstraat en Museumpark

Meer informatie: www.festivalwww.nl

Noot van de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Rinske Brand, marketing en communicatie, via publiciteit@festivalwww.nl of 06 21 27 46 61.