Ingezonden persbericht


MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

PERSBERICHT

Italiaanse prijs Pietrasanta e la Versilia nel Mondo voor Nederlandse beeldhouwer Aart Schonk

De prestigieuze Internationale prijs Pietrasanta e la Versilia nel Mondo wordt dit jaar toegekend aan de Nederlandse beeldhouwer Aart Schonk. Eerder kregen beroemde kunstenaars als Fernando Botero, Giò Pomodoro, Marc Quinn, Igor Mitoraj en Kan Yasuda deze prijs van het Toscaanse marmerstadje Pietrasanta.

Sinds 1968 werkt Aart Schonk in marmer, eerst in Carrara en daarna in Pietrasanta. In 2007 had hij een overzichtstentoonstelling in museum Beelden aan Zee in Scheveningen en een tentoonstelling van torsen in Beeldengalerij Het Depot. In Beelden aan Zee toonde hij onder andere de monumentale beeldengroep Metamorfosen met zeven meer dan levensgrote allegorische voorstellingen waaraan hij langer dan dertig jaar werkte (Ter gelegenheid hiervan verscheen Louk Tilanus, Aart Schonk. Mythen en metamorphosen in marmer, Nijmegen 2007).

Deze eervolle prijs is niet alleen een waardering voor het werk van Aart Schonk als beeldhouwer, maar ook voor de bekendheid die hij heeft gegeven aan het ambacht van de steenhouwers van Pietrasanta, het Toscaanse stadje dat is uitgegroeid tot een internationale kunstenaarskolonie.

Aart Schonk is in 1946 geboren in Laren. Hij studeerde aan het einde van de jaren zestig aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Van 1972 tot 1987 combineerde hij zijn werk als beeldhouwer met dat van docent aan de Rijksakademie. Hij exposeerde de afgelopen jaren onder andere in Cambridge en in de Botanische tuin van de Leicester University.

Volgend jaar organiseert de stad Pietrasanta voor Schonk een eretentoonstelling. De Premio Internazionale Pietrasanta e la Versilia nel Mondo wordt op 12 september a.s. uitgereikt.

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Museum Beelden aan Zee/Sculptuur Instituut

Harteveltstraat 1

2586 EL Den Haag-Scheveningen

+31 (0)70 358 58 57

www.beeldenaanzee.nl

www.sculptuurinstituut.nl

Voor informatie: Emma van Proosdij, medewerker PR museum Beelden aan Zee/Sculptuur Instituut

Tel. +31 (0)70 358 90 76

e-mail: vanproosdij@sculptuurinstituut.nl