Provincie Zuid-Holland

Nederlandse Greenports boeken succes in Shanghai

Greenports Nederland ondertekent overeenkomst in Shanghai

Een Greenportkenniscentrum in Shanghai, ondersteuning aan ondernemers die zich willen vestigingen in de Greenport Shanghai op het eiland Chongming en promotie van duurzame en maatschappelijk verantwoorde tuinbouw. Dat zijn de belangrijkste punten uit de samenwerkingsovereenkomst die Sjaak van der Tak, voorzitter Greenports Nederland, met de Shanghai Agricultural Commisson gisteren in China heeft getekend. Het doel van de samenwerking is om het Greenportconcept (de totale cluster van toeleveranciers, producenten en transporteurs) op termijn voor het hele gebied van Shanghai te realiseren met behulp van de kennis en ervaring die er in Nederland is op het gebied van Greenportontwikkeling.

De provincies Zuid Holland en Limburg, de gemeenten Westland en Lansingerland en Transforum hebben ook hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst. Zij onderschrijven daarmee de doelstellingen van de samenwerking en nemen het op zich Nederlandse ondernemers in de Greenportsector, die een actieve bijdrage willen leveren aan projecten in Greenport Shanghai, te faciliteren. De resultaten van de overeenkomst moeten onder andere tijdens de World Expo Shanghai in 2010 en de Floriade in 2012 voor een grotere publiek zichtbaar worden. Afgesproken is dat de eerste Nederlandse agrarische bedrijven zich in mei 2010, bij de start van de Expo, op Chongming Island gevestigd hebben.

Handelsmissie
De ondertekening vond plaats tijdens de handelsmissie naar China onder leiding van Asje van Dijk, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland. Van 10 t/m 19 september reist een vertegenwoordiging van bedrijven, kennisinstellingen en overheden door China. De missie staat in het teken van het voortzetten van de samenwerking met Shanghai-Pudong op het gebied van life sciences, ICT, nieuwe materialen en watertechnologie; het zogenaamde Co-Innovation Program South Holland - Shanghai Pudong. Morgen wordt hiervoor een nieuwe overeenkomst getekend. Nieuw element daarin is de samenwerking rondom de verdere ontwikkeling van de Greenport Shanghai. Omdat de missie plaatsvindt tijdens de Paralympics in Beijing, ligt de nadruk in het tweede gedeelte van de missie op de medische technologie en revalidatie. Jacob Fokkema, rector magnificus van de TU Delft, en Sjaak van der Tak, voorzitter van Greenports Nederland, reizen met hem mee, evenals een vertegenwoordiging van het bedrijfsleven, waaronder Flora Holland, Rijnplant en Rijk Zwaan.

De samenwerking met de stad Shanghai-Pudong leverde in de afgelopen vier jaar al tientallen projecten en overeenkomsten op tussen Zuid-Hollandse en Chinese instellingen en bedrijven, met name op het gebied van nieuwe materialen en watertechnologie. Deze successen zijn de aanleiding om de samenwerking voort te zetten en uit te bereiden met Greenportontwikkeling.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22