Gemeente Purmerend

Open Monumentendag 2008 - Sporen uit het verleden

06 juni 2008

Jaarlijks terugkerend evenement op zaterdag 13 september 2008

Dit jaar is de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 13 september. Traditiegetrouw neemt ook de gemeente Purmerend deel aan dit jaarlijkse evenement. Het thema is dit jaar 'sporen uit het verleden'. Sporen zijn buiten in het landschap te vinden, maar ook in de stad, in stratenplannen en in monumenten zelf. Het verhaal bij sporen is belangrijk om zo te kunnen laten zien wat normaalgesproken niet opvalt of zichtbaar is. Op de Open Monumentendag 2008 is er aandacht voor diverse sporen in Purmerend.

Het Comité Open Monumentendag Purmerend organiseert verschillende activiteiten. Ber de Lange, stadshistoricus, stelt bijvoorbeeld net als ieder jaar een stadswandeling samen. De route leidt langs verschillende bestaande en verdwenen 'buurtjes'. Jack Otsen, stadshistoricus, schrijft een tweetal artikelen over het stratenplan van Purmerend. Hieraan zal een fotowedstrijd worden gekoppeld. De artikelen worden in augustus en september gepubliceerd in het Gezinsblad.

Maar er is meer. Op de dag zelf is onder andere het Purmerends Museum gratis toegankelijk. Hierdoor hebben bezoekers vrije toegang tot een speciale tentoonstelling van de Archeologische Werkgroep Purmerend. Zij tonen recente archeologische vondsten in Purmerend. Ook de Nicolaaskerk is weer van de partij. De organist Wim Stroman speelt een muziekstuk van J.P. Groot op het beroemde Garrelsorgel en muziekensemble Cresendo zal optreden.

Ook aan kinderen is gedacht. De Archeologische Werkgroep Purmerend laat zien en ervaren hoe je een archeologische opgraving uitvoert. Daarnaast maken een aantal basisschoolleerlingen in de maand mei sieraden met sporen van vroeger. Ook de amateurkunstenaars van het Wherepalet exposeren schilderijen over het thema sporen. Vanaf 18 augustus zijn de sieraden en de schilderijen te zien in de Bibliotheek aan de Waterlandlaan.

Omdat het dit jaar ook het jaar van het religieus erfgoed is zijn de oude begraafplaatsen aan de Nieuwstraat en aan de Overweersepolderdijk voor bezoekers toegankelijk. En dit is nog maar een selectie van de activiteiten die plaats gaan vinden.