Gemeente Aalburg


Open Monumentendag op 13 september

Hervormde Kerk Eethen.jpg

Open Monumentendag wordt gehouden op zaterdag 13 september en heeft als thema Sporen van religieus erfgoed. De folder met alle activiteiten kunt u onderstaand downloaden.

In het Land van Heusden en Altena zijn die dag dertien monumentale kerken geopend.

In het Sleeuwijks kerkje is die dag een expositie te zien van de schildersgroepen van enkele tehuizen uit de regio. Speciaal voor Open Monumentendag hebben zij schilderijen gemaakt van kerken. Ook van gezinsvervangend tehuis van Sovak uit Sleeuwijk zijn 13 september schilderijen te zien.

In Werkendam is tevens het Andries Visserhuis (Slikstraat 15) en de Oudheidkamer (Zevenhuizen) geopend. In de Oudheidkamer worden kerkelijke voorwerpen tentoongesteld zoals bijv. twee glas in lood ramen van de Gereformeerde kerk die in 1945 werd opgeblazen door de Duitsers.

Op het kerkhof aan het Laantje in Werkendam worden twee rondwandelingen gehouden (om 10.00 en14.00 uur), Maan van Elzelingen geeft uitleg over de meest bijzondere graven, daarvoor deed hij onderzoek in de (kerkelijke) archieven en legde zo meer dan 10.000 namen vast van overledenen.

Verder is Fort Giessen geopend, daar wordt een expositie ingericht met de mooiste, archeologische vondsten uit de streek. In Fort Giessen is tevens aandacht voor archeologie door middel van een spel en folder, evenals als in het Andries Visserhuis te Werkendam en de Hervormde kerk van Eethen.

In de Hervormde kerk van Eethen is een kleine expositie ingericht van de opgravingen op de Bollenhoef, waar een Middeleeuwse slotgracht werd gevonden. In die kerk wordt vrijdag 12 september ook het eerste exemplaar van het boek `Op kerkenpad in het Land van Heusden en Altena' van Cees de Gast overhandigd aan de commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen.

De organisatie van Open Monumentendag is in handen van het Cultuurhistorisch Platform.

www.openmonumentendag.nl


* Folder Monumentendag 2008.pdf